Rock House

The Summer house is located on the coast of Vestfold in the southern part of Norway. The house replaces an older building at the site. To get the planning permit, the project had to be well adjusted to the terrain, both in terms of shape, scale, material and color. The house is for a family of five. The house and terraces are partly built upon existing stone walls, the parts of the walls which are new are made of stones from the beach, and from blasting at the site. The low elongated volume is cut into to allow for wind shielded outdoor areas, embraced by the house itself. These cuts also bring down the scale of the building, and together with the local variations of the section, make the building relate to the surrounding cliff formations. We have been careful not blast away any visible rock formation when building the house. On the outer perimeter of terraces and pool, a glass fence also protects against wind, while it allows for maximum view. The house is clad with Kebony wood, a sustainable process of treating the wood to allow for good durability towards the exposure to salt water. The architecture reflects a dynamic friction between protective embracement of in door spaces, and openness towards views, sun and out door areas.

Media

12 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • Joana Lazarova
    Joana Lazarova updated
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com