ROC Aventus
ROC Aventus Zutphen ROC Aventus vocational school fills a gap that existed on the west side of Zutphen’s station square; the arrival of this building has given the public space a sharper profile and it is now actually adopting the shape of a square. The design anchors the building in its environment. The historical street pattern of the surrounding areas is projected in the façade in the form of window openings. The materials used in the construction of the four levels of the building are a reflection of the surrounding areas: Ground floor: stone denotes the station square First floor: wood forms a connection with the old town, in which wood was extensively used as a building material in the past Second floor: metal is symbolic of the activity in the new area to be developed on the north side of the railway, which will be known as ‘De Mars’ Top floor: the white plaster was inspired by the white houses on the quayside of the IJssel The building consists of four L-shape floors twisted away from one other. The characteristic L-shape has created recesses on every floor as well as a central empty space that transcends all levels of the building. The empty spaces ensure that a large amount of daylight is able to penetrate into every part of the building. The empty spaces also fulfil a social role within the school. The building is home to four teaching sectors, each occupying its own floor. ROC Aventus wishes to prevent this demarcation between the sectors. In this respect, the empty spaces serve as platforms for spontaneous meetings and as places for collaboration. Moreover, an integral work of art runs through the building, thereby promoting the link that exists between the sectors. Energy efficiency and the use of sustainable, environmentally-friendly materials were important considerations in the design process right from the start. The tiles are therefore reusable, and untreated Plato wood was chosen for all wooden components. The energy required is limited as far as possible. On the south side, the overhangs of the floors provide welcome shade. Due to concrete core activation and a geothermal heat pump, there is no need for air conditioning or heating with radiators. This results in a healthy indoor climate with significantly reduced dust formation and fewer headache symptoms. Students and teachers are able to focus entirely on the teaching.

Media

20 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com