Residence for the Shetty's
Home on the Waterfront - Residence for the Shetty's This waterfront home abuts one of the largest lakes in the Bangalore region. The site is a long rectangle with the longer axis along the north-south direction. The entrance of the site is from the southern end with the lake abutting the northern edge of the site. The home has been planned as a response to the overwhelming presence of the Lake. It is bold, uncompromising and almost austere in its form while the interiors exude an understated feel of elegance and luxury skillfully brought about by a generous juxtaposition of spaces and the palette of materials used. Occupying a land of 1.5 Acres and a built-up area of about 12000 square feet, the home consists of the main residence, the guest block and the service block along with a swimming pool and a mirror pool. Most of the built components occupy the southern half of the site while the northern half has been is occupied by the large mirror pool, the swimming pool and the lawn. The home itself has been designed in two parts. The main portion of the home has been planned in two levels around an internal sky lit water-filled courtyard. The ground level contains the living, dining, the family area, the kitchen and mother’s bedroom. The upper level contains the master bedroom and the two children bedrooms along with a prayer vestibule. The guest block is a self contained block with the guest bedroom and a home theatre room each with its own ensuite bathrooms. The block is fronted by a large verandah that actually opens out to the northern porch area of the main block. A bar counter has been designed in the on the porch that also forms the roof of the basement level which contains a spa area with a sunken courtyard. The architectural typology is contemporary and adventurously explores the use of a variety of materials – mainly stone, concrete and glass. Stone has been used in a variety of forms ranging from semi-processed paving stones to slate cladding, a staircase flight sculpted out of a boulder of granite and a wall built out of flat slate slabs placed horizontally. Unbroken glass walls form the lake-facing façade of the home. Most of the walls have been finished in raw polished plaster while some of the rooms have translucent poured resin flooring. The prayer vestibule has its southern wall painted with an intricate mural of the family deity done in the Kerala Temple style. The home is in effect a reflection of a family that celebrates its contemporary lifestyle and draws its innate strength from the deeply rooted traditions of the region. It also is contextual to the site with the manner in which it reflects and acknowledges the presence of water in its midst.

Media

20 photos

Building Activity

  • abhishek bhaskar
    abhishek bhaskar commented
    HEY GUYS,IM FROM BANGALORE,WHERE IS THIS EXACTLY LOCATED IN B'LORE???
    about 4 years ago via OpenBuildings.com
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com