Research Laboratory, University of Copenhagen Faculty of Pharmaceutical Sciences

Edit profile
Research Laboratory, University of Copenhagen Faculty of Pharmaceutical Sciences

The Research Laboratory for Denmark's Pharmaceutical University completes the construction on the northern triangle of the University Park area in Copenhagen. Architect Kaj Gottlob designed the master plan of the University Park site when the need for scientific research education grew in the late 1930s. Gottlob also designed the first buildings: the College of Dentistry and the Anatomical Institute for Copenhagen University.

The Main Entrance towards the interior of Gottlob's original master plan has been followed and, despite the reduction of the outdoor area with the many additional buildings on the site, the park like feeling has been retained. The area acts as a transition between Fælledparken, a large public park on one side, and the city with its tight construction on the other side. The buildings on the Fælledparken side are set slightly back and open towards the park, whereas the buildings facing the cityscape are placed close to the site line turning inwards. The placement of the new building, on a former parking area, creates an enclosed Green Space (Grønningen), accessible to all the Pharmaceutical University buildings.

The longitudinal site for the new Research Laboratory Building, along the street facing Fælledparken, warranted an elongated shape. Each element of the building, designed by Erik Møllers Tegnestue AS, has a distinct visual identity. The 14 research laboratories, the main purpose of the building, are housed in the dark, slightly taller central section. The offices and other functions are in two long sections that "hug" the laboratory section on both sides.

The horizontal circulation follows the main shape of the building, but is displaced around the centrally placed lobby areas where the two white building sections meet. The lobbies contain the vertical circulation elements, the stairway and the elevators, as well as lounge areas. Danish artist Finn Naur Petersen has created a work of art visible from each lobby level that reflects the research activity. Petersen has also designed the glass walls that separate the lobby areas from the main staircase.

The building is clad in materials that follow the tradition of the area: a dark bluish tile for the central laboratory element and an almost white limestone for the blocks containing the offices and support functions. Technical installations are easily accessible, and each floor functions independently so a variety of research projects can operate undisturbed. Not visible to the eye, below ground, is an important laboratory designated for research with magnetic analysis of materials.


10 photos and 2 drawings

Building Activity