REFUNCIONALIZACIÓN EX PENAL GARCÍA MORENO EN QUITO ECUADOR

Edit profile
REFUNCIONALIZACIÓN EX PENAL GARCÍA MORENO EN QUITO ECUADOR
QUITO, JULIO DE 2010




ECUADOR
SOUTH AMERICA




----------------------------------------------------


" P I M P M Y P E N A L "


----------------------------------------------------





MULTIPLE SPACES STRATEGIES WHO INVITE TO RE- USE THE STATAL PRISON INTO THE QUITO CITY - ECUADOR, SOUTH AMÉRICA- WHO NOWADAYS IS INCOMPATIBLE WITH THE URBAN CONTEXT.




THIS COMPLEX WAS CONSTRUCTED IN 1890 AND NOWADAYS, THIER USE (BUT NOT THEIR STRUCTURE) CAUSE PROBLEMS IN THE CITY WHO INCREASE THE TERRITORIES AND ACTIVITIES UNTIL ABSORB THE PROJECT



WITH A ESTRUCTURAL ESTRATEGY. THE PROPOSAL IS USE THE WINDOWS, THEIR VOID, WHO CONTAIN A 3D GRID LIKE A MATRIX TO INSERT DIFFERENT STRUCTURES.



INSERTING THE BEAMS (HORIZONTAL STRUCTURE) AND MARK DE POSITION OF THE DIAFRAGMS (VERTICAL STRUCTURE), AT THE SAME TIME IT GENERATE USEFUL SPACES (SLABS WITH DIFFERENT CONFIGURATION) THAT CONTAIN SOCIAL, CULTURAL, RECREATIONAL AND KNOWLEDGE ACTIVITIES TO BRING THIS SERVICES TO THE COMMUNITY.



THE LANDSCAPE IS GENERATED BY THE FACHADA VOIDS, AND PROJECT THIS GEOMETRY TO THE PUBLIC SPACES LINKING WITH THE BACKGROUND AROUND THE PROJECT.





_____________________________



SPANISH VERSION


_____________________________






La necesidad de la salida del centro de reclusión de varones No. 1 ex penal Garcï­a Moreno a las afueras de la ciudad, deja como alternativa la utilización de este espacio arquitectónico, para lo cual se plantea una solución funcional que reinterprete su concepción espacial y compatibilice con la dinámica urbana y social de los barrios San Roque, La libertad, El Tejar y a su vez sea elemento complementario al conjunto de iniciativas llevadas por el Municipio y el plan territorial para el Centro Histórico de Quito garantizando el perfil de factibilidad de la propuesta.

La actual configuración espacial interna modulada para habitaciones corresponde al uso carcelario; vigilar y castigar, por lo que se ve necesario prescindir de éstas. La piel, este muro macizo requiere mantenimiento y un refuerzo estructural que prolongue su vida útil.

Los patios exteriores durante el tiempo sufrieron la inserción de arquitectura emergente por la sobrepoblación que sufrió el recinto carcelario, estas construcciones precarias no corresponden al objeto arquitectónico haciendo necesario un replanteo paisajístico en esta área.





CARLOS ANDRES BARAJA GALLARDO

Media

13 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 2 years ago via OpenBuildings.com