Pttep Headquarters

PTTEP Headquarters, Thailand’s national petroleum exploration company, occupies eighteen floors in the recently completed ENCO building in Bangkok and consolidates the various head office functions previously spread across a number of buildings. The competition-winning design by HASSELL created an open plan concept that dramatically encouraged knowledge transfer between the assembled parts of the organisation. This was realised by the introduction of a new internal feature stairway providing a physical and visual link between all eighteen levels of the 45,000 square metre tenancy. The stairway promoted ease of movement throughout a company that was previously a dispersed and cellular organisation. Located adjacent to each of the new stair landings are breakout and hub spaces that encourage staff interaction and promote visual connection and identity for departments. Support spaces are located in-board around the central core maximising the proximity to natural daylight for staff work space areas. This open plan approach is a significant change for PTTEP and has noticeably strengthened the culture and communication within the company. As a petroleum subsurface exploration company, PTTEP works in the earth’s structure and its layers – inner core, outer core, mantle, and crust. This ‘Layers of the Earth’ analogy was overlaid into the lift lobby spaces with a variety of coded materials representing each section of the earth’s layers, and as gallery spaces for various drilling artefacts, models and rock sample exhibits. The theming for the workplace was inspired by the luminous gas flame associated with oil exploration and production. The gradation of colour in the flame informed the internal palette and gave a unique identity across the floors. The ‘Colour of Flame’ concept was used as the key component to link vertical spaces, with the stair and floor colour coding changing from green, through blue, light blue, yellow and red as it rose up the building accentuated by a vertical sculpture spanning 12 levels. At night this element becomes a highly visible external statement. Decorative metallic angular forms are introduced on the level 19 reception and dedicated client floor; complete with a variety of meeting rooms and extensive audiovisual support. This meeting floor enabled PTTEP to maximise the general workspace on other floors. A separate executive suite, occupying the top three floors of the building, accommodates all key management facilities. Two landscaped external roof decks, complete with established trees and vertical wall climbers, create a lush and green environment for covered staff recreation space and corporate functions.

Media

17 photos

Building Activity

  • added 5 digital references and updated
    about 6 years ago via OpenBuildings.com
  • steve1mason
    steve1mason updated a digital reference
    about 6 years ago via OpenBuildings.com
  • Youngjoo Park
    Youngjoo Park updated a digital reference
    about 6 years ago via OpenBuildings.com
  • jamingeels
    jamingeels updated a digital reference
    about 6 years ago via OpenBuildings.com
  • Teodora Todorova
    Teodora Todorova updated
    about 6 years ago via OpenBuildings.com