Printing House

Printing House
Slagelse, Denmark

Søren Robert Lund used "paper" and it's transformation to "newspaper" as a metaphor for the design concept. The great Printing Press, that costs more than the building, sits like a "Queen Bee" on its own foundation in the 22 meter high Printing Hall. Digging the hole for the "Queen Bee", Lund uses honest industrial materials with superb detailing; with time, the zinc, raw concrete, and wood will gain its own patina and the building will take on a subtle but striking presence amidst small groups of birch trees in a field of wild flowers.

There is a raw aluminum and sandblasted glass reception desk and the corridor in the administration building has artwork by Claus Carstensen. The central architectural motif is the gutter that, like a ravine, represents the area in the Printing House where the newspapers are folded on the way from the printing press to the ventilation halls and assembly line to the loading docks. To further express the "folding" concept, the two large building volumes are clad in folded zinc panels. Two large, curved volumes at the entrance (the central gutter) give the impression of a giant folded newspaper. The central volumes are flanked on both sides by lower buildings containing administration, paper storage, packing, and the cafeteria. The contrast between the large volumes and the low buildings is emphasized in the use of materials. The back of the building is constructed with flexible concrete modules that will allow for future expansion. The curved facade and zinc cladding of the Printing Hall contrasts with the facades of the lower office buildings covered in wood and raw concrete panels. A concrete base and very few strongly accentuated openings tie the volumes together. The tarpaper roof is dotted with ordinary Plexiglas skylights. The back of the building is designed to allow expansion by adding concrete modules.

The few windows are strongly accentuated. Architecturally, the building expresses the transformation of paper mass to printed newspapers. The paper is brought from the stock room in the low wood building, representing raw paper, into the curved clad form housing the printing press, then folded under the gutter and transported to the loading dock and on to the readers. This idea is carried further with plantings of several small stands of birch trees in the landscaping.
 

 

Media

9 photos and 1 drawing

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • mrscoulilly
    mrscoulilly updated a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com