Port house
Zaha Hadid architects has won a competition for the port house – headquarters of Antwerp Port Authorit (APA) , Antwerp, Belgium. The new port house design consists of two entities: the existing fire station and a new crystalline volume lifted above the retained building. Together they form a new landmark as the headquarters of the Antwerp port authority, overlooking the city and port. The building will house approximately 500 staff; the refurbished, existing building will house public counters, offices and meeting rooms, while the five-storey extension will comprise an auditorium and restaurant, as well as additional offices and meeting rooms. + architect’s statement, Zaha Hadid architects I am absolutely delighted to be selected to build the headquarters for the APA.

Antwerp is one of the world’s busiest shipping ports and the new port house design reflects the city’s worldwide significance in communication and transportation. The dichotomy between the reflective, faceted form of the new extension and the powerful structural mass of the existing fire station creates a bold and enigmatic statement for the city. the concept is a free interpretation of a beam-shaped volume raised above the existing fire brigade building and supported on three sculptured concrete pillars housing the stairs and lifts. two of the pillars are situated on the covered inner courtyard of the firehouse, while the third is located beside an external support point and consists of a panoramic lift shaft. + press release, Antwerp The design team from Zaha Hadid Architects proposed a very dynamic architecture that strikes up a dialogue with the Oosterweel road link, with the Lange Wapper bridge forming a backdrop to the New Port House. With its unique design, its facade architecture and its height of 46 metres, the new Port Authority will be an iconic building, visible from many different directions.

The concept is a free interpretation of a beam-shaped volume raised above the existing fire brigade building and supported on three sculptured concrete pillars housing the stairs and lifts. Two of the pillars are situated on the covered inner courtyard of the firehouse, while the third is located beside an external support point and consists of a panoramic lift shaft. The new volume is oriented North-South parallel to the Kattendijk dock. The head of the building on the South side is a frame that looks towards the city and clearly marks the start of the port area. The outside walls are made up of glass triangles, some transparent and some reflecting. These do not all lie in the same plane but are rotated slightly with respect to one another, creating an attractive reflecting play of incoming light in a reference to Antwerp’s diamond industry. The present firehouse will be kept free of building all around, so that the four outside walls will be fully respected. As for the arrangement of the inside spaces, consultations will be held with Flanders Real Estate Heritage and the Monuments department of the City of Antwerp to determine whether open-plan offices (as laid down in the schedule of requirements) are possible, either partly of throughout. The inner courtyard will be roofed over at the height of the second story so as to create an air-conditioned inside space.

This central entrance hall will be considered as a semi-public space, with various enquiry desks (Personnel department, Harbormaster’s Office, Planning Permission; Environment Permit office and Port Dues payment desk) integrated in the inside wall portals. A sculptural, sloping roof unites an underground lobby with the covered inner court. Access to the underground car park is an important aspect of the overall concept, with the loading & unloading bays and the refuse handling facilities also located here. The car park has space for 300 or so cars and consists of a single underground level. The design of the square can be arranged so that daylight is allowed to enter. The above-ground layout forms part of a design project that is being carried out in consultation with the city departments responsible, with the main imperative being to ‘preserve the visual quality of the outside spaces in the Het Eilandje area.’ The open plan offices are indeed very open, so that office staff will have a great impression of space with a view along the various outside walls. The concept for the open plan office also allows for small areas in which to hold meetings, along with separate study offices. + competition Invited competition, organised by the Flemish Government Architect.

1st Prize: Zaha Hadid Architects Other Competitors: Xaveer De Geyter Architects bvba Rapp+Rapp bv Vier Arquitectos sl A2O architecten + project credits Project: Antwerp Port House Design Architect: Zaha Hadid architects Location: Antwerp, Belgium Consultants Local Architect: Bureau Bouwtechniek Structural Engineers: Studieburo Mouton bvba Services Engineers: Ingenium nv & Daidalos Peutz + Antwerp Port Authorit (APA) + Related design Melissa Plastic Shoe + Zaha Hadid Pritzker Prize-winning starchitect Zaha Hadid, recently stepped out of her comfort zone to team up... Neil Barrett Tokyo Store | Zaha Hadid Project: Neil Barrett Tokyo Store Architect: Zaha Hadid Location: Tokyo Neil Barrett, the English... Library and Learning Centre in Vienna, Won by Zaha Hadid One of our favorite architects and also the Pritzker Archietcture Prize 2004 winner, Zaha Hadid, ... Regium Waterfront | Zaha Hadid Architects Regium Waterfront project designed by London practice Zaha Hadid Architects for the Municipality... Jesolo Magica | Zaha Hadid Architects Zaha Hadid Architects has designed the Jesolo Magica shopping mall and office complex located in... Tags:   Contemporary architecture, Europen architecture, Waterfront architecture, Zaha HadidFiled under: Architecture, Civic Adv links: Electric Fireplaces + Office Chairs + TV Stands + Designer Sofas

Media

34 photos and 1 drawing

Building Activity

  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov activity.buildings_person.create
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • Ontotext
    Ontotext updated
    about 5 years ago via Annotator
  • updated 3 digital references
    about 5 years ago via Annotator
  • commented
    great!
    about 6 years ago via OpenBuildings.com