Phaeno Science Center

The Science Center, the first of its kind in Germany, appears as a mysterious object, giving rise to curiosity and dis-covery. The visitor is faced with a degree of complexity and strangeness, which is ruled however by a very specific system of structural organization. Located on a very special site in the City of Wolfsburg it is set both as the endpoint of a chain of important cultural buildings (by Aalto, Scharoun and Schweger) as well as being a connecting link to the north bank of the Mittelland Kanal -Volkswagen’s Car Town. Multiple threads of pedestrian and vehicular movement are pulled through the site both on an artificial ground landscape and inside and through the building, effectively composing an interface of movement-paths. Volumetrically, the building is structured in such a way that it maintains a large degree of transparent and porosity on the ground, since the main volume -the Exhibition- is raised thus covering an outdoor public plaza with a variety of commercial and cultural functions which reside in the structural concrete cones. An artificial crater-like landscape is developed inside the open exhibition space allowing diagonal views to the different levels of the exhibition-scape, while volumes, which protrude, accommodate other functions of the science center. A glazed public wormhole-like extension of the existing bridge flows through the building allowing views to and from the exhibition space. The Science Center, the first of its kind in Germany, appears as a mysterious object, giving rise to curiosity and dis-covery.The visitor is faced with a degree of complexity and strangeness, which is ruled however by a very specificsystem of structural organization. Located on a very special site in the City of Wolfsburg it is set both as the endpointof a chain of important cultural buildings (by Aalto, Scharoun and Schweger) as well as being a connecting link to thenorth bank of the Mittelland Kanal -Volkswagen’s Car Town. Multiple threads of pedestrian and vehicular movementare pulled through the site both on an artificial ground landscape and inside and through the building, effectively composing aninterface of movement-paths. Volumetrically, the building is structured in such a way that it maintains a large degree oftransparent and porosity on the ground, since the main volume -the Exhibition- is raised thus covering an outdoor public plazawith a variety of commercial and cultural functions which reside in the structural concrete cones. An artificial crater-like landscapeis developed inside the open exhibition space allowing diagonal views to the different levels of the exhibition-scape,while volumes, which protrude, accommodate other functions of the science center. A glazed public wormhole-likeextension of the existing bridge flows through the building allowing views to and from the exhibition space.

Media

162 photos and 3 drawings

Building Activity

  • Kiril Georgiev
    Kiril Georgiev activity.buildings_person.create
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • Ontotext
    Ontotext updated
    about 2 years ago via Annotator
  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated 83 media
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • Antonina Ilieva
    Antonina Ilieva updated 14 media
    about 2 years ago via OpenBuildings.com