Pendorya Shopping Mall
Location: Pendik / Istanbul / Turkey Pendorya Shopping Center is located on the E-5 highway, in an urban development zone, which is expected to have offices and residential buildings in the future. The main criteria used in determining the design and form are derived from the building’s particular location. Turning its back to the busy and noisy E-5 highway, dynamic and surprising inner spaces are created. Also the sheltered open square is expected to become the new meeting area. With direct access from the car parking and a connection between the inner spaces and the outer spaces, this new open square is anticipated to become the new point of attraction for pedestrian access. It is designed as a twenty-four hour living area where different outdoor activities are pursued. Basement floors are reserved for the car parking. Service and parking lot entrances are from the E-5 side for easy access. Flexibility in the inner space is achieved by variations in the plan schemes of the retail areas and easy pedestrian flow by a well-designed circulation system. In this way movement between the different common/social areas, such as the open square, covered square, terrace area, and galleries is facilitated. Taking into consideration the intensity of the surrounding highway traffic, the façade is designed with a logo-strip to easily catch the eye. The façade is covered with glass panels, on the ground floor, whereas in the upper floors custom-made, precast concrete panels with patternsare used. Long-term maintenance as well as visual coherence is thus achieved.

Media

20 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated 2 digital references, updated and removed 20 media
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 2 years ago via OpenBuildings.com