Peabody Housing

In December 2001 Ash Sakula won a competition to develop four prototype dwellings in Boxley Street, East London for the Peabody Trust. The aim of the competition was to develop fresh ideas for low cost home ownership.
Ash Sakula's proposal looked closely at the internal arrangement of small flats. Living room and bedrooms are as small as possible and the kitchen becomes the main social space in the flat. The connecting hall, dubbed the sorting zone, a room in its own right, is brightly lit and opens into a range of cupboards and bathroom spaces.

Walls, floor and roof are constructed from prefabricated structural timber panels incorporating shredded newspaper insulation which support external lightweight rainscreens. High levels of insulation and high performance timber windows maximise energy efficiency.

The project was completed in 2004.

Sustainable Living Exhibition 2006, Built Project Winner
Victoria and Albert Museum, On the Threshold Exhibition 2006-7
Wrapped Attention RIBA Journal, November 2004
Quality Street The Guardian, 1 November 2004

Media

2 photos and 1 video

Building Activity

  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov updated 14 media, updated a digital reference, updated, added a digital reference and uploaded 3 media
    Peabody Housing Peabody Housing Peabody Trust Boxley Street Housing
    about 5 years ago via OpenBuildings.com