Parliamentary Complex of the Republic of Albania

Edit profile
Parliamentary Complex of the Republic of Albania

COOP HIMMELB(L)AU’s winning scheme for ‘The New Parliamentary Complex of the Republic of Albania’ officially confirmed

Wolf D. Prix/ COOP HIMMELB(L)AU presents the new ‘Open Parliament of Albania’ in Tirana which incorporates fundamental democratic values such as openness, transparency and public co-determination. The building, located on a site area with approximately 28,000 m2, is going to be the first project in Albania for the Viennese headquartered studio.

“Our design for the new Parliament in Tirana, Albania, stands for the transparency of democracy”, according to Wolf D. Prix, Design Principal and CEO of COOP HIMMELB(L)AU.

Architectural Concept

As the future political center of the Albanian Republic, the Open Parliament of Albania creates an outstanding architectural landmark in one of the main parts of Tirana’s urban fabric. Situated along the compositional axis of the city, it is located in vicinity to the major governmental institutions.

The design for the Open Parliament of Albania relies on three main ideas:

  • To provide a strong urban statement in this exposed part of Tirana’s urban fabric;
  • To assemble the different functions in one building ensemble that is compact enough to create a public forum and a park on the southern part of the site;
  • To create a unique building for the most important public institution of the Albanian Republic with a contemporary architectural approach shaped to optimize active and passive energy use.

The design incorporates fundamental democratic values such as openness, transparency and public co-determination. The simultaneity of competing political concepts within a democratic society is translated into the design concept: Different building elements are not opposed, but coexist in one building ensemble with a contemporary aesthetic that allows visualizing new functions and meanings.

The core of the building complex is the parliamentary hall that is situated in a glazed cone and stands for the transparency of the legislation. A public stair leads from the public forum to the landscaped roof of the plinth building that unites all the different building elements of our design: Office block, entrance structure and parliamentary hall. From the plinth the public is able to look into the parliamentary hall even from the outside.

The main entrance is designed as a massive cone, which creates an impressive space and acts as the counterpart to the glazed parliamentary hall.

Energy Concept

 

Media

5 photos
  • 0 media more

Building Activity

  • Aubree Aubree
    Aubree Aubree updated 30 media
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • Kreshnik Bagosi
    Kreshnik Bagosi removed 2 media and uploaded a media file
    about 6 years ago via Mobile