Parede 11
The project aims to develop a single house located in the centre of Parede, Cascais, in a site characterized as Historical Urban Space. The lot of the house as a particular elongated and thin configuration like the adjacent lot on the left side – South.

The nearby buildings are part of a summer houses morph-typological group that proliferated in the Portuguese coastline in the 40′s, 50′s and 60′s. These houses were usually built as second houses or summer residences, presenting, in general, a garden that involves them throughout their perimeter. The exception is made in smaller lots of recent date where it was usual the implantation of terraced houses, as a way to potentiate the opposite top sideband.

In this particular case, given the lot’s configuration and taking into account the adjacent house (with three floors above the ground and one basement), we believe that the new construction should certainly be marked out through these alignments, namely the build’s height, volumetry and the alignments of the main facade. The new building should promote a dialogue between the surrounding area by a language of contrast in its image and shape regarding all the spatial articulation principles that mark the adjacent building – as well as by the used construction details, such as window openings, metric of the facades and visual relation with the exterior.

Safeguarding a small courtyard at the entrance of the house – access area to the parking lot and the house – that assures the alignments, the new building is developed in three floors above ground, freeing at the back (West), a green space which is in direct relation with the social spaces of the house. The building is focused on the alignments with the adjacent house, with a East/West orientation, which allows to free part of the lot at East as a reception and decompression space, providing an area for two parking spaces inside the lot.

There’s a longitudinal corridor, delimited by the contiguous lots’ walls, with the introduction of a single vegetable element – a tree -, allowing the automobile and pedestrian access to the interior of the housing. It’s also considered the interest in maintaining the permeability of the soil by applying a large green surface at the back of the house. This will allow the infiltration of a significant percentage of rainwater and the optimization of the access to the infrastructure network derived from extensions installed on the public road.

Description by http://www.archdaily.com/

Media

21 photos

Building Activity

  • Iliana Ivanova
    Iliana Ivanova updated 84 media, updated, updated a digital reference, added 3 digital references and uploaded 4 media
    Parede 11 Parede 11 Parede 11 Parede 11
    about 4 years ago via OpenBuildings.com