Paradise Valley Community College - Life Science Building

Edit profile
Paradise Valley Community College - Life Science Building
The faculty and administration of Paradise Valley Community College showed an unusual commitment to creating a collaborative and connective environment. They insisted that the design of their new Life Sciences Building embrace current trends of formal and informal learning opportunities in a collegiate setting and facilitate intra- and extra-departmental collaboration between faculty, staff, and students. The faculty and administration also demanded that the new building respond to the unique place where the college exists, the Sonoran Desert, with climate-driven, sustainable solutions. Phoenix, Arizona has a burgeoning Biotechnology industry and in order to help fill the demand for skilled employees the College plans to double its Biotechnology Program. The building provides new instructional space, housing the college's anatomy, Physiology, General Biology, Biotechnology, Microbiology, Marine Biology and Environmental Biology Programs. Laboratories are supported by a Lab Preparation area, Classrooms and an Administrative space. All lecture and lab spaces have significant technology infrastructures to support the state-of-the-art teaching equipment and methods. To maximize efficiency, every Laboratory Classroom is directly adjacent to the single, shared Lab Prep space. The new Life Science Building far exceeds its functional requirements. Throughout the development of the new Life Sciences Building three major conceptual ideas led the design team: WEAVE THE CAMPUS FABRIC: Create a major campus amenity by interlacing classrooms, a major campus walk, informal gathering spaces and a campus green under one roof to help foster campus-wide interaction. Facing the future campus green, this Big Porch creates an amenity for the entire college community and establishes a truly three-dimensional public space. The large, east- facing porch shades a gently sloping bridge, an extension of primary campus circulation, which connects the existing campus to the remote Athletic Fields and to the location of future campus expansion. This simple thread weaves the Life Sciences building and these peripheral facilities into the fabric of the campus. PROMOTE COLLABORATION: Develop a catalyst for innovation through collaboration. The series of eight exterior collaboration pods located under the Big Porch roof provide welcoming, informal gathering spaces. The various sized pods incorporate power, data, lights, marker boards, fans and furniture to create highly functional spaces that overlook a future campus green. Each collaboration pod is a different size and proportion and features a bridged connection back to the building. By presenting the pods along the main façade, the Life Sciences Building proudly presents its dedication to interaction and collaboration as a primary value of the sciences. CELEBRATE THE SONORAN DESERT: Respond to the context of the site. It is of great necessity that the new Life Sciences building respond to the extreme temperatures and intense heat of the desert sun. The large “porch` roof shades the glazing and exterior spaces below reducing the temperature and making the exterior spaces usable for most of the year. The design team also sought to express the beauty and diversity of the Sonoran Desert. A learning Sonoran Desert xeriscape supports the Life Science program. Furthermore, water is scarce. That is why it was important during the design process to celebrate the seasonal monsoons that provide a majority of the desert’s water for the year. The canted roof and rainwater collection system’s design honors these infrequent storms. Playful, oversized downspouts activate when it rains. The carefully designed slots along the downspout act as a measuring device, indicating the duration and intensity of the ensuing rains. Water then runs down the exterior of the downspout where it lands above underground cisterns. The rainwater slowly percolates into the ground water, which helps enrich nearby soil rather than diverting it to the city sewer.

Media

20 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com