Pan Pacific Serviced Suites
The brief was both exciting and challenging: How to turn an aging, site-constrained but prime- located property in Orchard Road area, Singapore’s premier shopping district, into a commercially viable and distinctive project that meet the needs of globetrotting users visiting Singapore – a vibrant and aspiring global city. With such endeavour, the Pan Pacific Serviced Suites at Somerset Road presents itself as a unique sculptural form, wrapped in a light, sleek and textured architectural skin. It is at its best when night falls; with strips of LED light set in the facade that glow and colour-change subtly, exuding the quiet confidence of an exclusive city retreat that sets itself apart from other serviced suites. As a sanctuary in the heart of the city, its delightful paradoxical nature extends to the innovation inside. Each of the 126 serviced suites is designed for dual-use: Work and/or rest. Designed to be spatially customizable, each suite may be enjoyed as a single free-flowing space, or two compartmented work/rest spaces, catering to each guests’ requirements and specific needs for the day or hour. Even a domestic facility such as the kitchenette can be magically concealed away in seconds, allowing the occupants to entertain formal guests within the same space that was a dining room a moment ago. Such flexibility in land-scarce city centre caters to the needs of modern travellers to global cities like Singapore, who choose or need to mix work and live, 24 hours a day, 7 days a week. While most modern downtown buildings in the hot tropical climate of Singapore tend to be fully enclosed and air-conditioned, the Pan Pacific Serviced Suite was deliberately designed to have the common corridors and lobbies to be open-sided and shaded by overhanging planters, allowing natural ventilation and day lighting. This eliminates the need for air conditioning of the common areas, as well as reduces the reliance on artificial lighting. The naturally ventilated corridors further shade and minimize solar heat gain to the air conditioned service suites, resulting in significant savings in energy and cost. Suspended planters and landscaped sky terraces add delight to the corridors by providing the guests with social spaces that capture both the tropical breeze and the Singapore cityscape. With views of the city skyline in mind, the serviced suites are designed to be elevated 16m above the podium level, meeting the regulatory height limit. This also minimizes the impact on wind flow near the street level, as well as allowing the pool deck on the podium roof to enjoy the sun and sky despite the tight and constrained site.


20 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • added a digital reference
    about 5 years ago via