Orchard Central

Stretching from Killiney Road to the Somerset MRT station, Orchard Central occupies a prime site in this shopping belt, formerly a popular open-air venue for local hawker food. Defying mall-design conventions, a central atrium is omitted; it is the first high-rise vertical mall in Singapore, heralding a fresh way of shopping. 

The streetscape is enhanced by the almost total transparency of the glazed main façade, with surfaces carefully articulated to generate glimpses of activities within. The facade acts as a visual stimulus to the street. During the day, the facade’s web-like structure reflects the abundant daylight, creating a visual relief. At night, the web - fitted with LED lighting - transforms into a gigantic canvas for the digital artwork of local and international artists.

Escalators and travellators which traverse the façade facilitate shopper movement to the upper levels, animating the frontage and adding to the sense of excitement. The four super escalators facing Orchard Road create shaded verandah spaces for people to travel and overlook the street life below. This continuous movement of people from level one to the roof and various outdoor verandahs challenges the notion of a mere facade.

Punctuated by multiple atriums, sky terraces, high ceilings and open-sided galleries, the new shopping experience is about the sensation of moving almost effortlessly between levels in a light, almost ethereal environment. To round off this new shopping experience, the roof deck has been transformed into an outdoor food court with tasteful landscaping. A lightweight roof made up of triangular louvred panels provides shelter for alfresco dining, extending over the multi-storey carpark and circular ramps at the Killiney Road end of the development.


7 photos

Building Activity