Onjuku Beach House

Onjuku is a small seaside and fishing town on Chiba's Pacific coast, about an hour and a half by train from Tokyo. The beach house is sited behind a bluff, 300 meters from Onjuku's famous white sand beach. Built for an intemational couple who live and work in Tokyo, the seasonal getaway may become a permanent residence once they reach retirement.

The home's entrance is served by a Japanese genkan, dividing the home proper from a built-in storage shed for surfboards and bicycles. This tunnel-like outer porch connects the gated rear entryway and the wooden deck which incorporates a built-in seat and bamboo planter. During the offseason timber shutters slide across the entire southern eave, securely locking down the home to protect it from typhoons.

From the road, the home maintains an intentionally low profile. Its austere stained tongue and groove timber cladding is sourced from native Japanese cedar. The roof is also timber-clad, providing a sun deck accessed by ladder through a large pivoting skylight. The roof deck also helps shade the roof from the hot summer sun.

Hidden from view, a private outdoor shower accommodates the client's seas kle pursuits. An intimate garden provides the tranquil vista from the sunken Japanese bath. The home's dark exterior skin contrasts with the light and airy interior. The double-height living space is occupied by a spruce-clad box that supports space in the loft above and encases the master bedroom, WC, and bathroom bear. Careful detailing has incorporated doors cut from the same wooden material that case lush to conceal these private rooms.

Sitting at the built-in desk upstairs, one can gaze out the sea for inspiration. Since the home is intended for casual entertaining, the loft spaces and timber-lined lower room double as occasional guest rooms.

The home is predicated on passive design principles. South-oriented glazing is shaded by a generous eave in summer. Cross ventilation will capture cool sea breezes. The wood-burning stove provides renewable heat energy during winter. The perforations milled into the wooden balustrade promote air circulation to ventilate the interior.

Description from the architects

Media

8 photos and 3 drawings

Building Activity

  • Joana Lazarova
    Joana Lazarova updated 69 media, updated and uploaded 10 media
    Onjuku Beach House Onjuku Beach House Onjuku Beach House Onjuku Beach House Onjuku Beach House Onjuku Beach House Onjuku Beach House Onjuku Beach House Onjuku Beach House Onjuku Beach House
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov removed 2 media
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • julie mac
    julie mac updated
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • julie mac
    julie mac commented
    openbuilding - check the spelling of the description.
    about 2 years ago via Mobile
  • Ghazanfar Qarluq
    Ghazanfar Qarluq updated 4 media
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • Rahul Ranjit
    Rahul Ranjit updated 5 media
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • Ghazanfar Qarluq
    Ghazanfar Qarluq uploaded a media file
    about 2 years ago via Mobile
  • Rahul Ranjit
    Rahul Ranjit updated a media and uploaded a media file
    about 2 years ago via Mobile
  • Denis Drachev
    Denis Drachev updated
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • Joana Lazarova
    Joana Lazarova removed a media
    about 2 years ago via Mobile
  • Jef David
    Jef David commented
    Nice
    about 2 years ago via Mobile