One Shelley Street
ONE SHELLEY STREET - DESIGN STATEMENT Context The design solution attempts to create a building typography which describes its commercial use, but respects its harbour edge entertainment locale. It integrates the clean form and lines of the “commercial glass box` with a finer level of detail, texture and finish creating an honest and well mannered building, with a clear expression of function and purpose. The deliberate expression of One Shelley Street’s external diagonal structure juxtaposes itself against the orthogonal expression of the surrounding city buildings, such that when a glimpse of it appears through an opening vista, or an elevation of it appears against the city silhouette, the building is immediately identifiable. The primary planning objective was to create a dynamic, efficient and flexible workspace. The internal experience was enhanced through the creation of central or atrium based gathering spaces and bridges, establishing connectivity between all levels. This visual linking of high and low rise spaces under the atrium roof creates a sense of involvement in the organisation for all staff wherever they are located within the building. The narrow depth of the floor plates creates a high level of natural light penetration across the workspace, and allows all spaces to be located in close proximity to the building’s central community spaces. Form The building is defined as an object in space, where its definition, scale and detail is slowly revealed as it is approached. The structural frame wrapping the form enhances this singular idea, creating richness and texture without the need for superfluous decoration. The structural concept was developed in response to the site constraints – an existing 5 storey basement with no regular grid - which had been constructed for a previously proposed residential development. It also aimed to limit the number of on-floor columns so to maximize the planning flexibility for the commercial tenancies. ESD Integrated and seamless sustainability was a primary project objective. ESD features include passive chilled beam technology and harbour heat rejection to reduce energy levels required for cooling. Energy requirements are also reduced by incorporating daylight harvesting and using a performance coated double glazed façade with dot frit patterns to minimise solar heat gain whilst maximizing visible light penetration. The harbour heat rejection system along with water efficient fixtures also reduces potable water consumption, while the provision of shower and locker facilities encourages alternative transportation methods. The Green Building Council of Australia has awarded the building a 6 star green star “World Leader` certified Office Design v2 rating, which is the highest environmental building rating achievable in Australia. James Fitzpatrick- Design Principal


12 photos and 6 drawings

Building Activity

  • Marco D. Gambardella
    Marco D. Gambardella updated 12 media
    about 2 years ago via
  • Jakyung Youn
    Jakyung Youn updated 12 media and updated
    about 2 years ago via
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • added a digital reference
    about 5 years ago via