One George Street

One George Street (Chinese: 乔治街一号) is a 23-storey Grade A office tower in Raffles Place, Singapore. The office tower sits on the site of the now demolished Pidemco Centre and faces Hong Lim Park. It is owned by CapitaLand Commercial and ERGO, a German insurance corporation. Built at a cost of S$191 million, construction started in 2003 and was officially completed in 2005. Its major tenants include ERGO itself, Fitness First, Lloyds of London and Wong Partnership. The 11th floor houses the 70 employees of the High Commission of Canada to Singapore.

Architecture

The building comprises two vertical sections linked by a central service spine, with the high-end structure being divided into zones. The building is supposed to function like a self-contained vertical city with "plugged-in" zones that offer recreational and commercial amenities spread over several floors. The lobby is two stories high to allow the park's greenery to be seen from the building. On the first floor, the lobby is designed with three glass pods signifying three entrances of the lift cores. One for the carpark and low rise floors, one for the medium rise and one for the high rise office floors.

The upper floors houses facilities from offices to trading floors with some floors having private lift lobbies. Four sky gardens are located on the 5th, 12th, 15th and 22nd floors of the building, in response to the Urban Redevelopment Authority's GFA incentives and also to show the concept of extended greenery. On the fifth floor, it houses restaurants, a gym, swimming pool, jogging track and a few offices. The sky garden occupies the majority of the floor.

The floor plates of the building are large and flexible as such in future it will be easier to accommodate changes to the building. One George Street has a design of a homogeneous metalic box, due to its appearance from outside and the steel facade. Its building has a glass curtain wall and its facade provides exposure necessitates a second layer of sunshading louvres. There is a space apart between the louvres are adjusted to fit the function of its spaces, such as concealing the car park floors from the main road, and wider to allow views from office floors.

Media

2 photos

Building Activity

  • updated a digital reference
    about 5 years ago via Annotator
  • updated a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com