Nye Molde Sjukehus (New hospital in Molde, Norway)

Edit profile
Nye Molde Sjukehus (New hospital in Molde, Norway)
New hospital in Molde, Norway Area: 45.000 m² Number of beds: 150 The percentage of elderly citizens in Norwegian society is increasing. This development is being addressed in the planning of new hospitals and health care centers. In Molde Hospital, the service of somatic and mental healthcare will be co-located, providing better, more efficient treatment and a safer environment for patients with a complex set of health problems. The building is vertically divided in two. Treatment areas, requiring special technology and room dimensions, are all placed in the northern part of the hospital. The southern part of the building contains non-treatment areas, such as administration, hotel, educational area and laboratories. This division ensures flexibility in both structure and function, and an economically sound building mass. The project is also a horizontal divided into a base containing technical areas, outpatient care and hot floors (operating theatres, x-ray, intensive care units and emergency department) and inpatient bed-wards in a volume placed on top of this. The architectural goals of Molde Hospital are ambitious, and influenced by a wish for compactness, flexibility and efficiency, as well as a strong focus on the patient's sense of safety and well-being. As architects we seek to reduce the feeling of alienation that patients sometimes get in meeting with the big, efficient "treatment machine" . The bed areas are placed as high as possible in the building structure, to give them air, light and a view to the spectacular fjord. The building block is narrow, only seventeen meters wide, giving good daylight conditions in all rooms. Bed rooms are arranged in clusters of eight, all single rooms. These clusters are inspired by the old Norwegian "tun", a traditional way of organizing buildings around a small field. Every cluster has an open central area containing a workstation that is to be manned 24 hrs. Good visual contact between workstation and beds ensures around the clock safety and sense of security for the patients. Three of these bed clusters work together, sharing staff and patient lounges. The spacious roof gardens and inner courtyards are an important part of the architectural concept. Their recreational opportunities are essential to patients that for various reasons are restricted from enjoying the close by nature. Colorful rose gardens, airy work out zones and fragrant spice shrubs are all meant to stimulate body and mind. Materials used for the exterior of the hospital are meant to create a calm, clean look, uniting the building volumes visually. Wood (the traditional Norwegian building material above all others) will be used in particular constructions externally, as well as on some surfaces of the interior where the patient "meets the building" - such as waiting areas, patient lounges and lobby counters. The project has high ambitions concerning sustainability, and is designed so that the energy consumption is reduced to a minimum.

Media

22 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com