Nuovo Ospedale di Mestre

The hospital has 7 floors above ground level, plus 2 underground floors and an availability of 680 beds (of which 50 private beds), 25 dialysis beds and 20 cribs, a commercial area for shops, the "Banca degli Occhi" (ophtalmological department), and also includes an auditorium for 200 people and a parking lot for 1,300 cars. The hospital main building is composed in two separate parts; the tecnolgical platform area and the in-patient room block. This main block contains a three floor platform area, and seven floors built above ground level, five of which are used to accommodate hospitalized patients. The platform area consists of a reinforced concrete construction; the single “residential` block construction on top is a mix of steel and concrete. The platform area performs the hospital’s key functions, housing the technological areas (basement), operating theatres and diagnosis and treatment areas (ground floor) and visitor’s area (first floor). The area used as patient rooms occupies six floors, starting with the technological structure, and is chiefly used for wards accommodating patients receiving routine treatment. The characteristic feature linking these two parts is a large sail-shaped glass structure the same height as the building, which stretches along the length of the building and which covers a spacious, bright entrance hall linked to all the hospital’s facilities and contact areas. Hospital facilities include five separate, independent buildings: the Hospital; Car Parks; Administrative-Store and System Control Units; Morgue and eye Bank; and Conference Center. The project team adopted design solutions that demonstrate its ability to bring together the architectural, technological, structural and environmental aspects in a single project. These solutions include the extensive glass surface running along the whole length of the frontage, that links the technical services block of the hospital, covered with greenery, with the in-patient areas, to improve environmental comfort and filter out the noise of the nearby railway line; and then the terraces on the south-west face, with the overhanging floors to create shadows and reduce the effect of strong sunlight; and lastly the small lakes in the park, which, apart from characterising the park itself, constitute a water reservoir in case of fire and are able to regulate water levels. THE TECHNOLOGICAL BLOCK The basement of the technological block contains the technical services areas and the areas for staff changing rooms. Diagnostics and treatment services are on the ground floor, while the first floor contains the reception areas for visitors. A part of the enormous planned volume is completely hidden; the block is completely covered with greenery so that it acts as a new foundation level for the in-patient building situated on all the other floors. This block is oriented with its lengthwise axis running in a south-west/north-easterly direction and is characterised by the gradual offsetting by 2.50 m of one floor against another in a south-easterly direction. This makes it possible to create terraces on the north-east face, thus increasing the quality of the individual in-patient rooms and, on the south-west face, noticeably decreasing the effect of direct sunlight by using the shadow created by the overhanging floors. THE ENTRANCE HALL The New Mestre Hospital is an organic structure comprising a glass-faced in-patient block that emerges from a much more extensive services and outpatient block, which is covered with greenery. In this way, when visitors enter they are plunged into the terrain, to emerge inside a large, entrance hall covered by an oblique glass façade and enhanced by a winter garden. The upper linear building is built in steps so that the rooms, on one side, look onto the hall/glasshouse and, on the other, form a downward slope of green terraces. This re-interpretation of the classic base-vertical block dichotomy contains a whole series of cues that have been explored and codified over the years as Studio Altieri has matured its experience in hospital design. First and foremost is the simultaneous presence of natural elements that cover the architecture and the vegetation it contains. The landscape above and inside creates an entry sequence so that there is an initial penetration into the terrain (the real landscape) followed by an emergence into a hall/glasshouse that serves as access to the floors above (the recreated landscape). The services block is never isolated, but forms a camouflaged extension of the surrounding land; its elevated nature and “artificial` vegetation are accentuated by the presence of the landscape inside the hall/glasshouse, introducing the design concept of “landscape multiplication`. THE WARDS The five floors for in-patients are characterised by large ceiling-to-floor windows, the width of which is determined by the pattern of the structural half-modules. These openings are fundamental components of the project and identify a new way of designing the patient’s room, with increasing emphasis on greater “humanisation` of the hospital. The project for the patient’s room leaves a fundamental mark on the patient’s stay in the treatment structure. The large openings help to maintain a link with the outside world, with changing light and natural colours, so that the patient feels less part of an often mysterious and alienating machine. DIRECT SUNLIGHT STUDY The glass façades enclosing the north and south sides of the building can be classified essentially into two main types of structural glass façades: a so-called “active` type, with excellent heat-sound performance, suitable for ensuring comfort on the wards, in the care and treatment structures and in the doctors’ offices; and a different “passive` type, suitable for use in areas where people stop for short spaces of time or in transit areas, such as halls, lifts and sitting areas. The so-called “active` façade is achieved through the combination of a high-performance glass façade package with integration of the technical system component via climate control air intake and exchange, in order to prevent the formation of stationary air that would gradually overheat and transmit heat by convection to the interior spaces. Appointed Designer: Studio Altieri Spa and Prof. Arch. Emilio Ambasz


26 photos and 5 drawings

Building Activity

  • Joana Lazarova
    Joana Lazarova updated 27 media, updated and removed a media
    about 4 years ago via
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • added 2 digital references
    about 5 years ago via