Nuestra Senora del Castellar
A refurbished public school in Toledo, Spain, designed by Madrid studio GRG Arquitectos. The project involved transforming the existing teachers’ accommodation into a classroom, as well as building a new dining room and kitchen. The architects used colour to differentiate spaces, coating the existing buildings in grey, the new volumes in white, and entrances and exits in primary colours.

Text from GRG Arquitectos: – The functional purpose of the proposal was to transform the existing teacher´s housing building into a classroom, and to also to erect a new building that accomodates the new programme of dining room and kitchen. As a result of the functional solution emerge three different pieces in form and function. First, the volume that contains the dining room and kitchen. Second, the intermediate piece, of a greater size, accomodates the classrooms and wet rooms. Third, the construction of the thrid piece, reinforces the idea of the other two: the new vertical communications core section shapes the north-west facade of the court yard. The school offers different solutions, aesthetically and spatially. We find them in their direct and indirect relation with the outside spaces. A white massive wall spoted with small holes, hides the dinning room to the street. At the same time, a slight ramp and a light stair reach the entrance level of the main floor. On the other side, the piece of communication meets directly with the existing game yard (playground). The white vertical wall rests on the horizontal plane of the ground with the standing out the heaviness of the wall. Its presence becomes softer by the oblique line revealing the gray drawing to the classroom. Three volumnes, classroom, dining and communication’s element, combine together new spaces until now non-existent. The shed entrance to the dining room with access from the playground and the street is presented as an area of transition between game and duty. The light inside the dining room enters through the patio, organizes the spaces and distributes functions. And also two access from the courtyard, raise us to the classroom through two paths that enphasize the entrance. At last we introduce the color. White manifests itself in the new building and in the holes of the existing windows; Gray, in the existing buildings; and Primary Colors appear in access and exit doors to the courtyard. Its kindness lays in the search for spaces wide and luminous spaces, the balance of proportions and the care of the details definition.

Media

13 photos