NOMURA Headquarters Building
NOMURA Headquarters Building Site Area (m2): 2409.14 Building Area (m2): 1152.21 Total Flore Area (m2): 15,780.97 Height (m): 52.14 No. of Floors: 13 and 2basement levels Typical floor height (m): 3.94 Structure: S/SRC Designing a Workplace with Memory and Culture Since its establishment in 1892, Nomura Group has been the leading company in the design and display industry. Its former head office in Shibaura, Tokyo, was designed in the 1970s by Seike Kiyoshi. With the relocation of the office to Odaiba, our goal was to reflect at the new site the memory and culture of the previous headquarters. By reflecting that established work style and emphasizing the activities held inside the building, our objective was to strengthen the firm’s brand and culture from within. An Office that Flows and Encourages Encounters A detailed study was conducted to determine how to design a workplace where both effective communication and information exchanges take place and fluidity is maintained among various spaces. It was our intention to achieve these goals while transferring and maintaining the work style that had been cultivated over the years by Nomura Group. In the former head office, team meetings took place along the perimeter of the building, and the center was reserved for independent deskwork. In order to maintain this work style, core areas were distributed within the new office and zones were created along the perimeter of the building and in the center, creating an open space that flows gradually from group settings to individual work areas. Simultaneously, a structural span and the ceiling height were kept to minimum by using a rahmen structure that balances the cantilever surrounding the core. Meanwhile, structures were installed in the core areas to support the vertical load. In this cantilever portion, a two-layer void was provided on each floor, with an open fire escape stairwell to connect the voids. Thus, floors became landings for staircases, creating a “skipping void” scene that enhances vertical movement and encourages encounters within the office. The layout of the former head office also informed the design of the other floors of the new building, with fluidity between spaces and activities intended to encourage new encounters. For example, the green space associated with the former location was the inspiration for the roof garden of the new building. The new roof garden is connected to the top floor by a slope formed due to the height restrictions on the north-east side. The entrance hall also reflects the design of the former building, with a windbreak room and a cafeteria. Drawing inspiration once again from the previous headquarters, a studio was placed in the basement, with an open ceiling that makes it visible from the entrance hall. As a result, the entire entrance hall becomes a place for communication, as well as a place for display. Displaying Activities towards the City The braces are situated along the perimeter to enhance fluidity throughout the work space. The complex arrangement of the braces was determined after repeated structural analyses and careful consideration of the context of the interior spaces. The arrangement of the braces, the various unifying spaces, as well as the activities held inside, are all integrated projecting outwardly the firm’s culture and brand. Our goal was to let the building and the various types of activities that take place in it combine to project a sense of totality and of action.

Media

7 photos and 13 drawings

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated 80 media, updated, removed 5 media and uploaded 14 media
    Plan Plan Plan Plan NOMURA Headquarters Building NOMURA Headquarters Building NOMURA Headquarters Building NOMURA Headquarters Building NOMURA Headquarters Building NOMURA Headquarters Building
    about 2 years ago via OpenBuildings.com