Nigel Peck Centre for Learning and Leadership, Melbourne Grammar School

Edit profile
A prominent Melbourne secondary school for boys occupies the site surrounded by important landscapes. The school itself is sparsely built around lush sporting fields, where the character of students is forged in competition. Several historic trees along its main orientation preface the original bluestone Quadrangle building. Across Domain Road, the Domain Gardens surround The Royal Botanic Gardens. History is highlighted by the silhouette of the Shrine of Remembrance visible from the site along its ceremonial civic axis. The brief for the building is to create a new campus entry, consolidate the school’s library facilities and provide supporting lecture theatre and seminar room spaces to forge a new campus heart focused on learning. The design is for a series of inter-linked pavilions so that the scale and rhythm of the school’s frontage to Domain Road is continued. Each link is glazed encouraging visibility through to the campus interior. The main entry frames a view of the bluestone Quadrangle building weaving the old and new together visually. Each pavilion has its own individual expression to the public on Domain Road. The seminar rooms cantilever toward the street and reflective glass louvres allow cinematic views to the gardens from the interior whilst providing some privacy from the street. The main active body of the library comprises a series of giant oversized steel framed windows of varying shapes with a series of overlaid patterns to glass within. The patterning alludes to the random ashlar block work of the historic buildings on site, while from the interior, the various windows frame differing views to the greenery of the historic gardens beyond. The book stack pavilion stores the main book collection and is clad in a burnished healer brick with its own bond specifically designed for this component of the project. The bond includes several vertical bricks stacked on end and the main wall folds back to highlight these book-like bricks set into the surface. The design goes to great lengths to capture the multitude of landscape and contextual views available and so becomes an outward focused learning environment orienting its students toward the city, its history and beyond. Internal campus views are also not forgotten. The book stack pavilion opens with a massive window toward the main sporting field. The main library areas wrap around an enormous historic Elm tree. A glass link for administrative functions brushes close to the intricate roof pediments and quoining of the original quadrangle building.


15 photos and 6 drawings

Building Activity

  • bob ryan
    bob ryan updated
    about 9 months ago via
  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova removed 12 media, updated 55 media and updated
    about 4 years ago via
  • OpenBuildings
    OpenBuildings updated 14 media and updated a digital reference
    about 4 years ago via
  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov removed 3 media
    about 4 years ago via
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • added 2 digital references
    about 5 years ago via
  • carlywhy
    carlywhy commented
    about 5 years ago via iPhone