New State Prison in East Jutland

Edit profile
New State Prison in East Jutland
New State Prison in East Jutland The buildings of the Danish Prison and Probation Service are to be modernised and renovated; and as the first stage in this process the government has planned and build this new closed prison at Enner Mark to replace the old Horsens State Prison. Objectives of the new prison: - Greater security than in the existing closed prisons - Improvements in imprisonment and treatment options - An improved working environment - Greater flexibility - Reduced running costs One of the most important requirements is that the new prison should provide opportunities for separating (groups of) inmates, enabling the prison to cope with changes of regime over time, as well as providing modern, up-to-date forms of treatment and employment in a contemporary architectural design. The project In December 2001 Friis & Moltke won the competition to design the new “East Jutland State Prison`. In 2009 the new complex completely replaced the present Horsens State Prison. It is now the most secure prison in Denmark. The complex is located in the open, hilly countryside of Enner Mark west of the town of Horsens, surrounded by fields, grazing cattle, hedges and scattered farm buildings. There are wonderful views, and the clouds ride high above. The prison contains eight separate building clusters, linked to the internal road network like pearls on a string. Each building surrounds a natural dip in the ground, benefiting from the view of the inner courtyards and gardens of the prison. There are views of the surrounding landscape at a number of points, visible above the six-metre-high concrete wall which runs for 1½ kilometres around the prison complex – an organic feature reflecting undulations in the landscape. Each building has a yellow brick façade and distinctive sloping zinc roof, creating an impression that it is growing out of the landscape. The buildings reflect the agricultural building traditions of the surrounding countryside in terms of their size and the materials used. One of the aims was to reduce the institutional image of the complex, and to create a framework supporting the intentions of the prison: time spent here is intended to prepare the inmates for life outside the walls afterwards. The buildings are also spread out – several different prison sections were required, as well as outside activities and recreational options for the inmates. As a result, the prison has been organised so that an entire community can exist within the walls. Each building section consists of four standard sections, each with its own employment area, top-security section, cultural facilities (including a church, sports facilities, shop and library), an area for visitors, a gatehouse and staff facilities. The framework for both staff and inmates will be lighter and more spacious than the current complex can provide. Thanks to the design of the standard sections, it is possible to divide the facilities into units containing as little as six inmates; but the buildings also make it possible to arrange joint activities in larger groups when conditions allow. The project has been a major challenge for the architects – both in interpreting the particular issues of relevance for the project during the competition stage, and in carrying out subsequent detailed planning while paying particular attention to security aspects. Project information Total site area: approx. 65 hectares No. of building sections: 9 Total floor area: 28,500 m² No. of rooms in the buildings: approx. 1,300 No. of inmates: 228 Average no. of staff: approx. 260 full-time staff Length of surrounding wall: approx. 1,400 m

Media

38 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 3 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 3 years ago via OpenBuildings.com