New Cliffs of Moher Visitor Centre

Edit profile
New Cliffs of Moher Visitor Centre
Client Brief and Site Constraints: The Cliffs of Moher are a world-renowned tourist attraction, recognised internationally as an icon of Irish tourism. The new Cliffs of Moher Visitor Centre, set into the barren landscape of West Clare, Ireland replaces a series of ad-hoc Visitor facility buildings that serves the 900,000 visitors to the site annually. The cliff-top site is elevated over 200m above the bordering great Atlantic Ocean and is severely exposed to predominantly south-westerly gales. With the exception of the O’Brien’s Tower to the north of the Visitor Centre site there are no other buildings in the immediate area. In addition to the enhanced facilities to be provided within the new Visitor Centre, the scheme also included substantial external and landscape works including the removal of all on-site car parking and the reinstatement of soft landscaped areas. It is a unique and special site that required special care and attention. Scheme Design: Given the unique and sensitive nature of the site, the key design priority was that existing landscape and organic forms should take precedence over any building to be located there. We also believed that the development should not compete with, nor distract from the natural attraction of the

Media

21 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added 2 digital references
    about 5 years ago via OpenBuildings.com