Netherlands Institute for Sound and Vision

Edit profile
Netherlands Institute for Sound and Vision
The Netherlands Institute for Sound and Vision is a new building situated in the Media park, the national Dutch Television Campus in Hilversum. It houses all the audiovisual material produced in the Netherlands since the early days of Dutch radio and television, and non fiction cinema. The building divides into three distinct elements: the archives and stores, a television museum and the staff offices. These three parts are expressed as separate building volumes, bound together by a huge central void at the building’s heart. At the entrance the void emerges as a deep canyon, that dramatically brings home to visitors the scale and the sheer size of the archives vault. Simultaneously the void shows the full height of the building while colourful light breaks in through the stained-glass façade.

In the main public hall one finds the reception area, restaurant and video auditoriums. Considering that half of the required program encompasses storage and archives with rigorously stipulated climatic conditions but no need for daylight, we decided on a horizontal division: half of the building is below ground, the other half above-ground. Five underground stories contain the archive vaults, while eight stories above-ground comprise the museum and offices that require natural light. The central well delivers daylight down to the lowest levels of the canyon.

One of the canyon’s sides is a flush wall, the other rises in a series of inverted terraces. The canyon is clad with natural slate resembling a necropolis. The central well culminates in an enormous void where both museum and offices are visible. The upside-down cascade of museum levels registers as a wall sculpture that shapes and scales the internal space of the building. This volume is clad with aluminum panels relating to the glamour world of television and Paco Rabanne dresses.

The three volumes of the building are enveloped by a façade of coloured relief glass that depicts famous images of Dutch television, a composition by graphic designer Jaap Drupsteen. The colours of the images blur together with the adjacent image whereas the black and white contrast of the original is translated in a relief in the glass.

Different climate zones with specific air humidity and temperature conditions were demanded for the archives. By placing the archives subterraneous the surrounding temperature is very stable, hence little technical installations and energy is necessary for acclimatization. By using a compact volumetric form, the Façade Floor Area rate of the building is very low. Consequently the heat loss is also relatively low. The offices have concrete floor heating and cooling. In order to maximize the efficiency of this system there are hardly any suspended ceilings in the offices. The double skin glass façade acts as a passive climate-façade, thus diminishing the overall energy demand of the building.

Media

75 photos

Building Activity

  • Katerina Vaseva
    Katerina Vaseva updated 40 media and updated
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • updated a digital reference
    about 2 years ago via Annotator