Naust paa Aure

Traditionally the Norwegian boathouse (naust) was a place for the family to store their boat and fishing equipment. The buildings had a rectangular plan to suit the shape of the boat and were typically placed just above sea level at high tide. The gable facing the sea was fitted with two large doors that would enable the boat to be moved in and out.

Because of the practical need for storing fish and drying up equipment, the nausts were never made airtight or insulated. Even though storage of the boat still is the main use during the winter, these buildings transform into recreational spaces in the summer.

The Naust paa Aure is located in Møre og Romsdal county, a remote area of Norway. Originally there was an old naust at the site which had to be torn down because of its bad state. The distinct qualities of the old naust became key aspects when designing the new building. The basic shape and size, the climatic adaptation and the material use has roots hundreds of years back through the building tradition of the Norwegian fishermen.

Description by architects

Media

13 photos

Building Activity

  • Claudia Lorusso
    Claudia Lorusso removed a media and uploaded a media file
    about 5 years ago via Mobile
  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated, added a digital reference, updated 13 media and uploaded 13 media
    Naust paa Aure Naust paa Aure Naust paa Aure Naust paa Aure Naust paa Aure Naust paa Aure Naust paa Aure Naust paa Aure Naust paa Aure Naust paa Aure Naust paa Aure Naust paa Aure Naust paa Aure
    about 5 years ago via OpenBuildings.com