Musician's Housing, Hoogvliet

For the Co-housing project that was developed by WIMBY (welcome in my backyard) as part of the International Building Exhibition Hoogvliet, a new urban concept was developed.  The concept gives not only expression to the thought that a musician is an individual with a communal passion, but also expresses a form for new collective space within the contemporary city.

 

Especially for musicians, 38 houses will be built that all have their own musicroom. The music rooms are placed in a collective mountain. The individual music rooms all have their own light pyramid that protrudes through the grass mountain. These pyramids resemble a modern Stonehenge and create their own 'African fireplace' which expresses the collective soul of the musicians.

 

The houses are arranged in various 'stamps' which are repeated multiple times. On the edge of the 'stamps', individual musicrooms are added like parasites to a tree. These parasites accentuate the main urban routes through the site.