Museum of Television & Radio

Museum of Television & Radio
Beverly Hills, California

The Museum of Television & Radio in Beverly Hills is located prominently at the corner of North Beverly Drive and Little Santa Monica Boulevard. Flooded with natural light and open to the street, this two-story building is the result of the remodeling and rearrangement of an existing structure. Set between two newly glazed planes, one for each public facade, the main volume is highly visible from the sidewalk, and vice versa. 

The North Beverly Drive entrance is set back from the property line in order to create a threshold at the entrance, a top-lit cylindrical lobby that is the symbolic center of the museum. The lobby affords access to the gallery, the 150-seat theater, the Radio Studio, and the Listening Room. The information desk, the museum shop, and a multipurpose education room are on the ground floor, off the lobby. Visitors reach the second floor via a stepped ramp that penetrates the rotunda and overlooks the exhibition space, providing views of the streetscapes beyond. Here the movement system is inseparable from the viewing system and vice-versa, as the stair culminates in the reading room on the second floor. The less public spaces are located on the third floor: the trustees room and the roof garden with views into the rotunda. Access to this level is by elevator or by a circumferential stair inside this same top-lit space. 

Second Floor Plan Client:
Museum of Television & Radio
25 West 52nd Street
New York, NY Richard Meier & Partners
Design Team:
Richard Meier
Michael Palladino Project Architect:
John Eisler Project Architect
(Construction):
Peter Burns Project Team:
Amy Donohue
Jeff Greene
Stephen Harris
John Locke
Jun-ya Nakatsugawa
Greg Reaves
Jennifer Stevenson
Bruce Stewart
David Swartz
Carlos Tan
Thomas Vitous Structural Engineer:
Robert Engelkirk, Inc. Mechanical Engineer:
Altieri Sebor Wieber Lighting Consultant:
Fisher Marantz Renfro & Stone, Inc. General Contractor:
Peck/Jones Construction Program:
Museum of broadcasting with changing exhibits gallery, theater, library, console and scholars’ room Total Floor Area: 24,000 square feet
Number of Floors: 2 stories + mezzanine
Structural System: structural steel frame
Primary Exterior Finishes: Metal Panels, Travertine, Stucco Primary Interior Finishes: Travertine, natural wood, plaster
Completed: 1996
15 September, 2001 Richard Meier arcspace features

Media

16 photos

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • banksy920
    banksy920 updated a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com