Museum of Contemporary Art of Vojvodina

Edit profile
Museum of Contemporary Art of Vojvodina
The special ambient of this location has influenced our idea. We wanted to leave here some existing buildings, only to `advance` the facilities of the museum with a small intervention to preserve the heritage. But, the widening of he streets and filling of terrain helped the financial and spatial unreasonableness of such an action. That is why we spread our influence, having on our mind time and space. We were thinking of the Panon sea that once was here, we were watching the terrain around the Danube. Water and waves were the first association. Our response to the waves is what rest after them. The shapes with rounded edges. Sleek as fish. Rounded as small stones from the water. Carved by the water. Melted as just fallen castle made of send on the shore. Ships on the shore. Entombed in the terrain on one side. As if the terrain had set up and made a shelter. Becouse of the melting with terrain, it looks like the houses don`t exist. The implosion with the nature. (`Our bodies are given life from the midst of nothingness. Existing where there is nothing is the meaning of the phrase,"Form is emptiness." That all things are provided for by nothingness is the meaning of the phrase, "Emptiness is form."' One should not think that these are two separate things . `, Hagakure, Book of the Samurai) In this area there are involved passers-by from the quay. The bridge that connect them goes through the alley and directs them to the big `hill`. It directs them to the center of the thing – to the entrance hall. There are some obstacles on that path. The first coat is the alley; it protects from the wind , discourages the water. Beyond it, there are giant soldiers that represent a fallback. They are flat concrete monoliths 5m high, left for the external part of the exibition and for the youth art (graffiti and other vestiges). Beyond them there is a forest again and a park with sculptures in it. On the left side, there is one of the biggest sculptures, like a big tree: the restaurant. The terrace on the top has a view on the crowns of trees. On the right side there is another `bridge` that goes up through the forest and ends with the board for surveillance. The biggist sculpture is a building of the museum, hidden below the hill from which there is an open sight on Danube and Novi Sad. It is 15m high and ready to cruise by sea in an imaginary direction. It preserves wavy spaces with the cyclic moving that could be blend together in one. The building of the museum has two independent buildings connected by the passarella. In the bigger building there are galleries and the stuff dedicated to the visitors. The central hall is wide and from it you can access to all the contents. The museum shop has been rationalized as an open space without walls. Beyond it there is an amphitheatre whose walls are made of glass which facilitate a visual communication with the rest of space. In the smaller building there are offices, apartments and research studios, and the library (in two floors) and the reading-room. With our proposal, we put a lot of effort to get enough light, in a way that it doesn`t make a problem i.e. that there isn`t a direct light and reflexion. There is a car access on the west side i.e from the direction of the access road between the student house and the museum. The accesses for the cars and trunks have been separated. The parking is placed in the subterranean garage, except the parking for buses. There are the positories, workshops and photo-laboratories. There is a ramp that goes from the truck access to them. On the rest part of the parcel there has been planned the park of sculptures (the building of the museum is the biggist one), that is ment to be a new gathering place for the citizens of Novi Sad and for all the people that visit this city intentionally or by fortune.

Media

7 photos and 5 drawings

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated 5 media and updated
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com