MUFC Quadrant Development

This prestigious development of the stadium by The Miller Partnership involved the construction of the north-east and north-west quadrants- unifying the stadium by reinforcing the 'bowl' concept on the upper seating decks, and linking the main east stand to the north and west stands by a high quality facade.

The design of the quadrants introduced major vertical circulation and this has been resolved by the creation of a highly modelled stair tower placed centrally in the quadrant, creating an iconic image for the stadium. The structural system minimises the impact of the roof steel and this is achieved by creating a structural web from the stair tower to carry the quadrant roof.

The seating decks themselves provide additional capacity of 8,000 spectators, bringing the football stadium capacity to 76,000. Below the seating decks are 3 levels of hospitality providing catering for 2500. Work started on site in April 2005, the first phase was completed at the end of July with the project overall completion by July 2006.

As part of Manchester United’s ongoing programme of expansion at Old Trafford, this £40m project involved completing the second tier of terrace seating in the corners between the existing East, West and North stands to provide space for an additional 7,500 spectators. As well as increasing the capacity of the ground to almost 76,000 (making it the largest league ground in the country), the development provided hospitality and concourse facilities over five floors below each of the new terrace areas. To ensure that the proposed development could be built with the minimum of disruption to the running of the existing stadium, a design and construction programme and methodology was developed by Capita Symonds Structures. This included constructing the foundations as part of a separate enabling works contract so that steel erection and construction of the first floor level could be completed within the eight week closed season to isolate the construction work from the public under-croft areas below. The 60 metre cantilever roof structure (pictured) comprises a “spiders web” arrangement of main trusses radiating out from the central “hub”. The hub for each quadrant, weighing in at 50 tonnes, is a fully welded assembly that was prefabricated on the ground and lifted into position atop the reinforced concrete stability core over a single weekend.


6 photos and 1 drawing

Building Activity

  • Shamroze Ahmed
    Shamroze Ahmed commented
    glory glory man uniteddd !!!
    about 4 years ago via Mobile
  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated
    about 5 years ago via
  • samterm
    samterm updated a digital reference
    about 5 years ago via
  • neilb83
    neilb83 commented
    United til I die!! No player is as big as this club!!
    about 6 years ago via iPhone