Mt. San Antonio College Learning Resource Center

Edit profile
Mt. San Antonio College Learning Resource Center
The vision for the LRC project was to create a new vibrant campus center to attract and encourage interaction and knowledge sharing. The LRC gives new direction to an evolving progressive institution, by creating an activity center that merges student research, study, and activity spaces to create a central, multifunctional destination. The Architect worked with College leaders to design a dynamic campus landmark and gathering place that connects the academic, cultural, and social pursuits of the students, faculty and community. The Architect and client outlined the following objectives to help make the vision a reality: - To design a “beacon of knowledge`, a prominent landmark and visual reference for students and the surrounding community. - To combine library functions, student government and clubs, dining facilities, and retail spaces within a central, multifunctional destination. - To create flexible interior and exterior gathering spaces to accommodate a variety of student needs and activities. - To maximize the quantity and variety of study space for individuals and groups. The 200,000 square foot LRC and Student Center include an open library with a focus on study areas, activity and meeting centers, a bookstore, a convenience store, and student and community dining. The complex sits down-slope from a newly defined campus quad, designed to accommodate the largest of campus gatherings. The complex engages the slope to address and invite participation from all campus levels. The central landscape of the LRC courtyard flows from the campus’ main quad, meanders through the complex, and forms a series of gathering spaces capable of housing many cultural and social events. From this courtyard, students can access all the functions of the complex. Elevating the outdoor activities spaces creates an interactive plinth which supports the LRC and Student Center. Against a contextual brick background, the Student Center grows from the existing roots of the campus. The porosity of its exterior walls invites activity from many different points. The library is transparent and translucent to encourage the open flow of interaction, knowledge, and ideas, while the bridges interconnect multiple levels of the complex to link the interdependent programs. Patrons enter the library through a 3-story atrium featuring a cantilevered mezzanine study space with clear views to the campus. Circulation, study rooms, and the organizational layout are visible from every level within the atrium, a transparency that promotes the open flow of knowledge, information and ideas. A monumental staircase transitions through the atrium lobby, linking levels and connecting to the bridges that span the open courtyard. Indoor study spaces define the edges of the building and bridges, taking advantage of natural light and creating a direct visual link with the courtyard and campus. Concrete, glass, and brick masonry blend the LRC with the existing campus while the material treatment and utilization allow it to stand apart as a student activity center. Vertical exterior fins – symbolic of an “open book` - welcome patrons from all parts of the campus. LEED Platinum is the sustainable goal for the complex. The Green strategies promote the college’s decree to save energy and maximize efficiency. Double skin insulates and ventilates the exterior envelope. Geothermal heating and cooling are captured and routed to each floor through the precast concrete slab channels. Horizontal sunshades screen sun while vertical fins protect from east-west rays. Green roofs insulate the building and help blend it with the surroundings. Large skylights and insulated glazing with solar tracking louvers around the building’s skin allow natural light to penetrate deep into all levels. A greywater system is employed to reduce water consumption. And finally photovoltaic panels convert the areas abundant with sunlight into electricity. These sustainable goals reduce energy consumption, provide long-term cost savings, and enhance the learning environment.


18 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • gm hm
    gm hm commented
    Construction starts in Fall 2015 - Summer 2017.
    about 5 years ago via Mobile
  • added a digital reference
    about 5 years ago via