Mr. K Durga Prasad Raju

Located in the high profile area of Jubilee Hills, the residence of Mr. Durga Prasad Raju is built on a 1128sq. yard plot, with a total built up area of 11,000sft spread over three floors, including a basement.

The solution of every problem is contained within itself, and hence the structure of this house is dictated by the contoured plot, resulting in large expansive spaces. The advantage of building on a large plot has been maximized further by exploring the land’s natural curvature. A gradient of approximately 10’ - 13’ from the main access provided a perfect opportunity to build a basement by simply adding a slab on top. This naturally led to an elevated plinth for the main house thereby improving the overall ventilation of the house. 

The client’s desire to have a column free house, has resulted in creating large Unobstructed spaces with a prestressed structure, so that the building is intrinsically Strong but yet does not require multiple support columns.
As one approaches the house, one is greeted by an elevated lawn, created as a result of the basement. The access takes a cue from the raised elevation, with an inclined driveway leading to the entrance foyer. At the main entrance of the house that is the entrance foyer, one is greeted by a double heighted central court with a skylight on the top. The skylight flushes the interiors with natural light, giving the house a dynamic appeal, as every two hours it assumes a different character, adding fluidity to the design. Intricately designed silver leaves are applied on the wall adjacent to the skylight roof. Another mural crafted from aluminum foil appears on a free standing wooden wall which partitions the staircase from the entrance foyer.

Some of the special features of this house are:  1) automation in lighting and intelligent building control system allowing access to the entire     house lighting with a single touch on a touch screen panel and also give options of mood lighting or multiple scene setting, which change the characteristics of space and our relation almost at the touch of finger tips. 2) Solar heaters 3) Rain water harvesting pits 4) Solar fencing 5) Plenty of natural light filtering through the skylight over central courtyard 6) upvc windows.

The formal drawing room opens out to the cantilevered lawn, which serves as a spill out during parties. Internally the focus of attention is the mural inspired by the kalpavriksha done on the pooja room wall facing the formal drawing space.

The informal living-cum-dining area takes up most of the lower level of the house. A sofa with seating on both sides separates the living from the dining. The seating arrangements have been planned for an unobstructed interaction between the different zones of this expansive space. The ceiling has been designed to create drama and life to the otherwise vast monotonous expanse. Wooden planks have been inserted at angles to part the ceiling into two. The wooden planks resemble pergolas and also help in concealing the light fixtures.

The informal living dining area merges with the open kitchen at the rear of the house. The open kitchen from Elam has been customized to suit the owners need and taste. White painted toughened glass has been clad as dado on one of the kitchen walls. The counter at the open end has been extended out to form the breakfast booth complimented by bar stools.

The master suite is an expansive area on the lower level. The leather padded headboard runs into the ceiling provided with recessed lights for mood lighting. A corner of the room has been developed as a seating den. Well lit niches have been created in the wall that holds the television to display artifacts. A large dressing room with walk in closet opens into the bathroom at one end of the suite.

The first floor houses the daughters’ bedrooms and a guest bedroom along with the lounge and the home theatre. One of the daughter’s room is dominated by the color red. The wall behind the bed here features an abstract artwork of steel and silk yarn.

The basement is used partly for parking and the balance is developed as a health and recreation zone with gym and a covered swimming pool provided in the north east corner of the house.
 

Media

20 photos

Building Activity

  • Kunchapu Ganesh
    Kunchapu Ganesh commented
    Looking beautiful and spacious building, front elevation and ventilation is nice.
    about 6 years ago via OpenBuildings.com
  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov updated
    about 6 years ago via OpenBuildings.com
  • Nidhish Singhal
    Nidhish Singhal commented
    Beautiful work keep it up
    about 6 years ago via OpenBuildings.com
  • Harish Lakhani
    Harish Lakhani updated 2 files, uploaded 2 files and updated
    about 6 years ago via OpenBuildings.com
  • OpenBuildings
    OpenBuildings updated
    about 6 years ago via OpenBuildings.com
  • Gabriel Vasquez
    Gabriel Vasquez commented
    amazing
    about 6 years ago via Mobile
  • updated and added a digital reference
    about 6 years ago via OpenBuildings.com