Morangis Retirement Home

The four-storey Morangis Retirement Home was designed by Vous Êtes Ici Architectes with a Y-shaped plan that divides the interiors into three wings.

Siberian larch is arranged in vertical strips over the exterior of the building and also forms canopies across the various entrances.

The primary entrance is located at the junction of two wings and leads into the centre of the building. Additional entry points are positioned along the northern facade for service access.

The ground floor of the building is taken up by communal rooms, health facilities and staff areas. Shared dining rooms, living rooms and other social areas are grouped together around the south-east elevation and open to a private residents' garden.

Bedrooms occupy the three upper floors of the building. The first and second floors accommodate typical residents and are divided into clusters of 13 bedrooms, each with their own dining and activity room. Meanwhile, the third floor is dedicated to patients suffering from Alzheimer's and other neurological diseases.

Central corridors provide clear routes between the different sections of each floor. Rather than relying on artificial lighting, they each feature windows to bring in as much daylight as possible.

The third floor also features two roof terraces with direct access to ground level via a pair of outdoor staircases.

Media

16 photos

Building Activity

  • Petya Sash
    Petya Sash added 2 digital references, updated 16 media, uploaded 16 media and updated
    Morangis Retirement Home Morangis Retirement Home Morangis Retirement Home Morangis Retirement Home Morangis Retirement Home Morangis Retirement Home Morangis Retirement Home Morangis Retirement Home Morangis Retirement Home Morangis Retirement Home Morangis Retirement Home Morangis Retirement Home Morangis Retirement Home Morangis Retirement Home Morangis Retirement Home Morangis Retirement Home
    about 5 years ago via OpenBuildings.com