M_House

The M_House system is intended for the design and fabrication of ecologically friendly homes. It uses an assembly process in which prefabricated panels and ribs are brought together to form prefabricated modules which are then shipped to the site and joined. The M_House is designed using a 3D parametric CAD model that allows for rapid reconfiguration of the basic construction system. Thus, one can test multiple morphological, performative and programmatic strategies efficiently.

The M_House is primarily composed of two basic elements – ribs and panels. The ribs of the M_House are assembled out of 3 overlapping layers of ¾” plywood. Their 16” depth allows for 3 sections to be cut from a sheet of 4’ x 8’ material with minimal wastage. The templates for the end cuts are generated by the CAD system. The 16” depth of the rib also allows the infill panels to be staggered without curving them, enabling the creation of morphological variation. The infill panels, which are always 4’ wide, slot between the ribs. While bracing the structure laterally, themselves they bear little load, thus their framing can be sized to accommodate appropriate insulation – in the current design they are assembled out of GWB, 2 x 4 studs, ½” OSB sheathing, batt insulation, rigid foam insulation and wood shingles. They can carry windows or any number of cladding materials, as well as solar thermal or photovoltaic devices, and their 4’ width means they can be assembled out of stock sheet materials. Despite producing, in the aggregate, the appearance of curvilinear form, all the components of the M_House are flat. The fact that the ribs are wood means that thermal bridging problems are minimized. The M_House strives for adaptability in both flexibility of the design system and in the continuing extension and reuse of assemblies. Since the design system is parameterized, multiple configurations of the system can be tested for appropriateness to site, program and climate. Although the system can be built with a basement, it is best used without one, since the continuous rib allows the house to sit on a line of sonotube pier foundations that minimizes site impact and concrete usage. The linear nature of the system means that later extension is simple, encouraging the design of small, potentially enlargeable dwellings. Panels and ribs are easily disassembled for either relocation or recycling.

Description from the architects

Media

4 photos and 11 drawings

Building Activity

  • Joana Lazarova
    Joana Lazarova updated 90 media and uploaded 10 media
    M_House M_House M_House M_House M_House M_House M_House M_House M_House M_House
    about 6 years ago via OpenBuildings.com