McCann FitzGerald Solicitors Corporate Headquarters

Edit profile
McCann FitzGerald Solicitors Corporate Headquarters
Riverside One Dublin, Ireland Architect: Scott Tallon Walker Architects Client: McCann FitzGerald Solicitors Area: 11,711 square meters Cost: €50 million Duration: 21 months Corporate headquarters for a large legal practice Project Team: Dr. Ronnie Tallon – Director Michael Tallon – Director David Cahill – Project Director Dennis Rehill – Project Architect Witek Mysliwiec - Architect Architects Account: The site’s prime river frontage and the new Calatrava Bridge, which will cross the Liffey immediately to the west, generate a strong diagonal NW/SE axis. This axis is emphasised by locating the double-height setback entrance - and the landscaped viewing balcony to the sixth floor client reception area - on the northwest corner, looking towards the new bridge. The main service core is on the southeast corner. Recognising the importance of natural light, the building incorporates a centrally placed circular atrium, which rises through the full height of the building and extends as a glass cylinder above roof level. The cylinder’s tilted glass roof sloping towards the northwest again emphasizes the diagonal axial concept, and maximizes glare-free light. On entering the building, the visitor’s view is directed on the diagonal from the double-height reception area to the base of the cylindrical atrium and the staff restaurant beyond. The atrium is landscaped with a central bamboo garden. On entering the building, the visitor’s view is directed on the diagonal from the double height reception areas to the base of the cylindrical atrium and the staff restaurant beyond. The atrium is landscaped with bamboo in a central garden. Wrapped with an interactive, ever-changing double skin façade enclosing a transparent atrium building Riverside One reduces overall raw energy demand in a highly aesthetic solution. The highly glazed façade is effectively a ‘smart skin’ on the building. Responding automatically to changes in imposed thermal loads, the façade draws the maximum benefit from the available sunshine to warm the building when the interior is cold and to carry away unwanted heat during periods when the interior is warm. Furthermore, the façade automatically controls the level of natural daylight entering the building. High quality natural daylight availability elicits an automatic response on the lighting control system to dim the lights within the perimeter zones and thereby reduce the overall energy demand. Integrating wood into an otherwise steel and glass facade gives the façade a warm tone and provides reference to indigenous maritime materials. These timber blinds offer dynamic solar control to reduce glare to comfort levels while capturing the heating effect of the sunlight within the cavity. The slow release characteristics of the timber moderates the peaks of temperature variation within the cavity allowing the integrated control system to choose whether to capture this heat for use deep within the building interior or to release it naturally back to the surroundings through natural ventilation forces. At night, LED lighting is used to emphasize the timber blinds. This low energy lighting mounted within the twin wall permits an infinite variety of multi-color scenes to reflect the particular activity being conducted within. The overall result is a distinctive building on the Dublin waterfront that is an immediate and readily identifiable addition to the skyline. Recognizing the importance of natural light, the building incorporates a centrally placed circular atrium, which rises through the full height of the building and extends as a glazed cylinder above roof level. Filling the base of the atrium is a lush bamboo garden. Maximizing the light throughout the office floors, all internal partitions are fully glazed, so light can be captured from the atrium and the façade.

Media

40 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added 2 digital references
    about 5 years ago via OpenBuildings.com