Maximum Houses
Maximum Houses In recent years building regulations for the Bosphorus region in Istanbul included decisions regarding regions high on the slopes overlooking the Bosphorus that have been affected by the prohibition to build along the shore; these building conditions have created an inhibited architectural platform in areas where they are valid. These regulations defined and limited in a self-acknowledged way structural elements such as the sizes of blocks to be used in the buildings, the number of stories and height limit of these buildings, the shape and size of cantilevers, the shape of roofs, the rate of inclination, and the building’s relationships with topography; buildings constructed under these circumstances resulted in characterless patterns. Due to the structure of the Bosphorus region, its slopes are filled with constructions that are usually built on inclined areas, which are far from establishing contextual relationships with the site due to the meaninglessness of the regulations, and which are problematic in their relationship with each other and the plasticity of their masses. The Maksimum Evler project, whose design was initiated in 2001, was accepted in order to question whether or not a settlement, which is supposed to be produced within conditions that were not derived from the realities of architecture itself, could be the subject of architecture in any way. The most important element to inform the project, which took shape in accordance with all restrictions imposed by town-planning codes, was that this settlement would be a relatively small gated community, consisting of only three buildings, a feature that distinguishes it from its surrounding counterparts. Though these three buildings, which are all located in different ways and are of different sizes, are far from being a repetition of each other as regards mass; the aim was to integrate them thanks to the effect equally imparted by all of the refined elements of the language of the facing, which defines the outer surfaces. It was envisaged that the folding sliding panels, designed to prevent the negative effects of both the sun from the west and the noise produced from the beltway very nearby, would transform the façades of the buildings into a changeable surface.


28 photos

Building Activity

  • Gabriele Maira
    Gabriele Maira updated
    about 3 years ago via
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • added 2 digital references
    about 5 years ago via