Maruma House

Located in a residential area in the central part of Mexico City, the house becomes an exercise to achieve simultaneously openness and privacy. How is it possible to accomplish spaciousness while surrounded by massive houses on adjacent sites? How is it possible to achieve spatial flexibility under a program based on divided and isolates spaces? With a system of overlapping boxes the project takes shape allowing the fluidity of space achieved by adding up and connecting different spaces (boxes), and in other cases, leaving the boxes as independent and closed elements.

By continuing the linear shape of the plot, the project takes shape as an elongated and elevated body sitting over a transparent volume which opens up onto the garden on the ground level which, in turn, separates the house from the limits of the site thus emphasizing the independency in relation to the adjacent houses. Another rectangular volume is placed on the second level and continues the play of overlapped boxes, opening up by means of terraces to both of its sides.

The house, characterized by the use of natural light, is aligned slightly to its northern limit in order to generate a garden and greater openings to the South taking advantage of daylight. On the shortest sides of the site, the front and the back side of the house are solid faces, while the house opens to both of its longitudinal sides. With the idea to create wide-open spaces and take advantage of the orientations, the ground floor is designed as the most public space, made up by a rectangular volume, with gardens to both of its sides, allowing a flexible space which can be opened entirely to the exterior. A smaller box –which houses the access, a small living room, the kitchen and a roofed terrace- intersects the transparent volume and holds the rest of the house which seems to float above. The service areas are placed in the basement trying to free as much space for the garden as possible. The volume that contains the living room and main entrance is a compact box that holds a green terrace on top which, along with a series of balconies for each bedroom, tries to set apart the house from the neighbour.

The first level, destined to bedrooms and a family room, is designed as an elongated and transparent body at both of its long facades, interrupted only by three small solid boxes which house bathrooms and closets. By alternating the balconies of the bedrooms with these concrete boxes, the play between solids and voids that characterises the project is accentuated.

The piece that connects the different spaces is a large wooden bookshelf which holds the central staircase and goes all the way from the basement to the top floor. The stairs, with the bookshelf on one of its sides, generate a wall-furniture which starts at the access door and goes through the living room until it bends and elevates to the next level converted as a bookshelf at the top floor of the house. This three-story tall bookshelf unfolds into the basement as a wine cellar, generating a wooden body which on every level has varying openings depending on the privacy and program of each area

Towards the street, the house is seen as an anonymous volume. This external solidity is interrupted at the interior with a small patio in the area near the main access that connects with the living room and garden. By means of the overlapping of solids and void the house is perceived to have larger spaces allowing the landscape to blend into its interior as well as extending the house outwards.

Description from architects.

Media

8 photos

Building Activity

  • Kiril Pavlov
    Kiril Pavlov updated, added 2 digital references, updated 8 media and uploaded 8 media
    Maruma House Maruma House Maruma House Maruma House Maruma House Maruma House Maruma House Maruma House
    about 4 years ago via OpenBuildings.com