Mapledene Road
Mapledene Road is situated in a conservation area in Hackney. The property had been stripped of virtually all its period features and had become run down and used as a “crack den” leaving it ripe for modernisation. Refurbishment was conceived of as a landscape of interventions and new components. The cellular ground floor was opened up and extended to the rear to allow the spaces to flow into each other and to the garden whilst the existing layout to the first floor was largely retained. Each room maintains an individual character giving a varied experience as you move through the house. The kitchen and patio areas are unified by a power-floated concrete floor and London stock brick garden wall giving the internal space an external character. The existing flank wall has been removed and the kitchen is applied as a lining to the rough brickwork. A modern structural glass oriel window lined with cherry wood projects into the garden and juxtaposes with the Victorian bay that projects into the street. The expansive glass roof over the kitchen opens up the view to the sky, you can watch the planes fly over and the swifts catching flies.

Media

4 photos