Manchester Cancer Research Centre

Edit profile
Manchester Cancer Research Centre

Plans for a new £20m Manchester Cancer Research Centre in Withington, Manchester have recently been announced and are currently undergoing preplanning submission, public consultation reviews.

The MCRC was created in 2006 as a partnership between three key organisations; The University of Manchester, Cancer Research UK and The Christie Cancer Centre.  The united vision of MCRC is the development of personalised cancer treatments, selected based on improved knowledge of each individual patient’s disease characteristics, leading directly to better patient outcomes.
The proposition of a new facility, designed by Wilson Mason and Partners, has arisen as a result of the rapid expansion of high quality research at the MCRC. The result of the effectiveness of its ‘bench to bedside’ partnership model has reached a point where future growth will be compromised by lack of physical space.

The new building will provide essential space and will facilitate the expansion of key research themes by providing space for 150 cancer researchers.  As well as the expansion of research activity, the new MCRC research building will also be pivotal in creating a recruitment incentive to attract additional world class researchers in a deeply competitive international marketplace.

The new facility will contain laboratory accommodation for research groups, write up, administration and office accommodation for the relocated Clinical Trials Unit from The Christie.  The laboratory spaces are contained in three, two storey pavilions, each supported by a third floor plant.

The base plan arrangement is intended to promote increased interaction between research teams and also contains a bistro and lecture theatre for 150 on the ground floor. The MCRC development is part of a wider masterplan for The Christie site, which also makes provision for a phase 2 MCRC development, future development plans for The Christie, as well as a low rise multi storey car park arranged around a central landscape corridor.

Media

6 photos

Building Activity