Maison Glissade

Set on a narrow lot in a private ski club development in Collingwood, Ontario, Canada, this house is concieved as a contemporary reinterpretation of the traditional chalet. Its form retains the convention of a gable roof, yet is reduced to an elegant two storey volume in which the top floor slides forward, engaging an adjacent ski hill on axis with the chalet. The cantilever of the upper volume embodies a kinetic energy likened to that of a leading ski or a skier propelled in a forward trajectory. The lower level counter balances this movement with a rhythmic pattern of solid and void.

Description by architects

Media

17 photos

Building Activity

  • Iliana Ivanova
    Iliana Ivanova updated
    about 4 years ago via OpenBuildings.com
  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova added a digital reference, updated 17 media, uploaded 17 media and updated
    Maison Glissade Maison Glissade Maison Glissade Maison Glissade Maison Glissade Maison Glissade Maison Glissade Maison Glissade Maison Glissade Maison Glissade Maison Glissade Maison Glissade Maison Glissade Maison Glissade Maison Glissade Maison Glissade Maison Glissade
    about 4 years ago via OpenBuildings.com