Maison D

Weiss wanted to create a contemporary extension, but also respect the traditional materials palette. "The chosen materials are an homage to the existing house, but stay in a modern urban context," the architect explained.

Unlike the original building, which has a vernacular roof, the extension features an asymmetric roofline that slopes upwards at two opposite corners of the building to form a butterfly shape.

The two buildings barely touch, so only a single doorway connects to the existing hallway from a new open-plan living and dining room, while two patios slot into the spaces between.

A new staircase leads up to the first floor, where the irregular shape of the roof provides a faceted ceiling over the extra bedroom and dressing room.

There is no connection to the main house from these rooms, but a doorway leads out to a small terrace on the roof.

Media

12 photos and 1 drawing

Building Activity

  • Petya Sash
    Petya Sash added a digital reference, updated 13 media, uploaded 13 media and updated
    Maison D Maison D Maison D Maison D Maison D Maison D Maison D Maison D Maison D Maison D Maison D Maison D Maison D
    about 4 years ago via OpenBuildings.com