Maggie’s Centre Gartnavel
The aim of a Maggie’s Centre is to provide an environment of practical and emotional support for people with cancer, their families and friends. Since the opening of the first Maggie’s Centre in Edinburgh in 1996, the Maggie’s Cancer Caring Centres foundation has grown substantially, subsequently commissioning and developing a series of innovative buildings designed by world class architects. While contemporary architecture has a reputation, deservedly or not, for being at times cold or alienating, the goal of each Maggie’s Centre – whether in Glasgow, London, or Hong Kong – is to provide a space where people feel at home and cared for, a space that is warm, receptive, and welcoming. Maggie’s Centres rely on the fundamental precept, often overlooked, that exceptional architecture and innovative spaces can make people feel better – thereby kindling the curiosity and imagination fundamental to feeling alive. Grand in their ambitions, but designed on a small scale, Maggie’s Centres provide a welcome respite from typical institutional hospital architecture. Their spaces are more than merely functional, serving as a haven for those receiving treatment. In creating a place to connect and learn from others who are going through similar experiences, Maggie’s Centres help patients to develop their sense of confidence and resourcefulness. In 2007, Maggie’s Centre approached OMA to design a new centre on the grounds of Gartnavel hospital in Glasgow, close to the Beatson West of Scotland Cancer Centre. OMA’s designed a single-level building in the form of a ring of interlocking rooms surrounding an internal landscaped courtyard. Seemingly haphazardly arranged, the building is actually a carefully considered composition of spaces responding to the needs of a Maggie’s Centre and providing a refuge for those coping with cancer. As opposed to a series isolated rooms, the building is designed as a sequence of interconnected L-shaped figures in plan that create clearly distinguished areas – an arrangement that minimises the need for corridors and hallways and allows the rooms to flow from one to another. The plan has been organized for the spaces to feel casual, almost carefree, allowing one to feel at ease and at home, part of an empathetic community of people. At the same time the design also provides spaces for more personal moments – either in the intimate setting of the counselling rooms, or in smaller nooks and private spaces. Located in a natural setting, like a pavilion in the woods, the building’s design allows it to be both introverted and extroverted: each space has a relationship either to the internal courtyard or to the surrounding woodland and greenery, while certain moments provide views of Glasgow beyond. With a flat roof and floor levels that respond to the natural topography, the rooms vary in height, with the more intimate areas programmed for private uses such as counselling, and more open and spacious zones for communal use. More than any other space, the internal courtyard provides a place of sanctuary and respite from the experience of coping with cancer.

Media

7 photos and 1 drawing

Building Activity

  • Katerina Vaseva
    Katerina Vaseva updated 20 media, updated and uploaded 4 media
    phzt 1276346969 maggiescentreatgartnavel momz maggies gartnavel b110510 tgrh maggies gartnavel mc071009 1 qlkr maggies gartnavel mc071009 2
    about 5 years ago via OpenBuildings.com