Local Rock House

This design creates the New Zealand residence for an expatriate family. Its site on a steep East facing coastal escarpment just above a pohutukawa fringed white sand beach and is accessed by a beachfrant lane below.

Its composition seeks to create a 'sense of place in New Zealand'.

A rock mass forms a bridge to exploit both the sea frontage and limited Westerly light. Under this, the living area nestles into the escarpment contrasting an intimate living terrace to the North-East with a grotto-like western courtyard. Bedroom areas are grouped above as finely scaled louvred lookouts at the canopy level of the pohutukawas.

The building uses materiality to become intimately scaled to 'belong in its setting. This strategy is empathetic in that it intends to facilitate the homes occupants to feel the same way.

Description from the architects

Media

9 photos and 2 drawings

Building Activity

  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov updated 65 media, updated, added a digital reference and uploaded 11 media
    Local Rock House Local Rock House Local Rock House Local Rock House Local Rock House Local Rock House Local Rock House Local Rock House Local Rock House Local Rock House Local Rock House
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • julie meadows
    julie meadows commented
    love the amazing Outlook on every part of the building, it would be an outing cozy home for me, or a couples retreat get away romantic condo, it is beautiful, excellent work
    about 5 years ago via Mobile
  • Leandro Jack
    Leandro Jack commented
    Love the contrast of the rocks with the other materials.
    about 5 years ago via Mobile