Liqueur Project
Recently some parts of the public lands in ?stanbul have been sold to the private establishments due to the fact that the buildings on these areas have lost their functions and are located in the city centre. The latest of these bids which has aroused considerable interest in the public eye has been made for the land on which Mecidiyeköy Liqueur and Cognac Factory is located. Undoubtedly it is comprehensible that a sensible citizen of Istanbul who knows the place and the impact of the Mecidiyeköy Liqueur and Cognac Factory building and the green belt in front of it in the physical and social memory of Istanbul, who accepts this as an asset of no substitute, who sees the existing green area as a kind of refreshment place for Mecidiyeköy which has been structuring carelessly and recklessly also sees the factory building as an industrial inheritence, would worry about any project to be built on this land. However, it is obvious that a project which uses these potentials of ‘the land’ in a positive way, which gives the deserved value of the factory building back and which proposes an important part of the land ready to be used to the city and the citizens, will take away those worries. In order to enable the genuine architectural identity of the Mecidiyeköy Liqueur and Cognac Factory, which was designed by a major architect of the era, Robert Mallet-Stevens at the beginning of 1930s, a highly sensible and conscious restoration work should be kept continuing during the project design and construction period. Whatever the decision on this subject is, it should certainly establish a kind of relation directly or indirectly with the design and construction period and bring out the constructional language of external and internal perception and when it is ready to be used under new functionality the indispensible principles would be to maintain these properties. The most important decision that conditions the settlement strategy of the new buildings has appeared to leave the area in front of the factory, until the Büyükdere Street as blank, and the plain area which was obtained in this sense should be restored to its genuine identity. In accordance with this decision, it has been aimed to rehabilitate some part of the plantal landscape which has been grown on the land in different time periods, to clear out the structural and plantal elements except the trees which are in due order and have been designed and defined clearly in the Mallet-Stevens project and also in this sense to limit the blank space at the east side of the factory with a linear mass as tall as the factory building. With the help of the reflective panels that were placed in front of this mass, that can be used as a boutique office building, at the west side of the land and in front of the main street, the land could reach specific borders. Liqueur Project, that has been aimed to reinterpret the conventional tower-residence life style with a vertical city claim, is forming relations with its structural environment through the mass fragmentation which furnishes reference to the size of these buildings and considering to build the horizontal relations of the existing buildings vertically by the help of the interior spaces and terraces. In this way instead of heavy and bulky massive existence, it seems possible for the building to turn into a fragmanter and transparent structure. The Liqueur Project project has been designed from interior towards exterior as well as vice versa. The north elevations of the masses formed in this sense, which are not the main facade of the flats, have been evacuated. It has enabled that these spaces, where controlled outer air circulates and the sky gardens that are the continuation of the social spaces at the lower floors are located, forms their specific places by differentiating at each building. By means of these areas used by the hallways of the flats, the inconvenient climate of the north has been taken under control significantly and at the same time fresh air and day light necessities of secondary places facing this facade has been met. This planimetric order has enabled all the flats being directed to the south, namely to the view. With a claim that it is an urban and a sociological problem if only the people who live in these buildings will get benefits of this unique view, some public spaces are formed on different floors.


37 photos

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated
    about 5 years ago via
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • added a digital reference
    about 5 years ago via