Lines of Torres Vedras Monument and Interpretation Centre

Edit profile
Lines of Torres Vedras Monument and Interpretation Centre
From the will to promote and give new life to the historical landmark represented by The Lines of Torres Vedras, Lema Barros + Castelo Branco studio offers to the city of Torres Vedras (2006) this architecture project with which pretends to highlight both the city importance and The Lines. The Project consists in a Monument / Lines of Torres Museological Centre, which is focused on the knowledge and revitalization of the major military works enhancing the region’s cultural and touristic development. Concept | The interior of the building is composed by several spaces concerned to the study and interpretation of the Lines of Torres. The outside of the building stands as a monument to this moment of European History. Location | Implanted on the city north entrance, right on the top of Forca hill, the monument will become a new landmark on the urban landscape. This location, at one of the most advanced points of the Lines, allows its visibility from several locations of the city and forms a third vertex of the Choupal Park triangle, together with the Castle and S. Vicente Fort. Formal Expression |The structure, composed by a series of apparent unbalanced prisms giving a felling of insecurity and catastrophe, aims to bring into the visitors mind the war drama, being at the same time a hymn to the people’s who built and lived behind the Lines of Torres. The Outside Spaces | From the parking plot the visitor’s movements become strictly pedestrian. Beginning at the rehabilitate redoubt site or going around it, the gathering point is a ceremonial square in which the main element is a water mirror that reflects both structures – the Forca Redoubt and the Monument – depending on the visitor’s position. The main entrance is done by descending a stairway which tears the ground. The Interior Spaces | At the ground level, one reaches the foyer reception, under the built volumes. Around this space are located a library, computer room, reading / study room and other complementary spaces. From this level, a rising itinerary crosses the several exhibition rooms which end in the auditorium, after passing a terrace where one can see and read the Lines of Torres, with several of its most significant works, the surrounding landscape and its relation with the City.

Media

22 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com