Lien Residence
Lien Residence by Ministry of Design Architecture (with PAA) + Interior Architecture 600 sq m Singapore 2009. Built Zig Zag house Returning to the romance of the single storey bungalow house (an endangered typology in densely urbanised Singapore) the Zig-Zag house acquires its characteristic form by responding to the challenging site constraints through a series of spatial maneuvers that negotiate a long and triangulated sliver of land and its resident mature Tembusu tree*. Zoning As a first impression, the Zig-Zag House appears to be a single storey building detached from the datum of the existing landscape but in actuality comprises 2 floors: on the first floor, a sky-lit basement entry/garage and on the basement floor, 'servant' areas which anchor the 'served' spaces above. Each of the building’s three interconnected wings house an entertainment zone, a family zone and a private master room zone. This spatial strategy allows for areas to be interconnected whilst maintaining the ability to be zoned for privacy. Sculpture versus Architecture Designed as a seamless form, the building encourages an ambiguous reading between architecture and abstracted sculpture. Viewed from the vicinity’s taller structures, the building’s roof-scape provides the final design touch – where diagonally arranged planting strips echo the unique twisted form of the Zig Zag House. Climate Responding to the region's tropical climate, the building is organized along a continuous series of single loaded spaces, which allow for ample cross ventilation and natural light. Each of the building’s elevations are rhythmically lined with full height sliding glass doors which open onto internal corridors that serve as naturally ventilated breezeways. Courtyards, captured by the twisting building form, bring light into the basement areas as well as allow for outdoor deck spaces that link indoor and outdoor spaces seamlessly. Materiality A simple plaster white finish for all the walls was chosen to accentuate the twisting form of the building as well as to capture the shifting light and shadows throughout the day. Timber flooring was used internally and carried through to the external decks to provide a reading of greater seamlessness between internal and external spaces. The Zig Zag house contributes to the evolving typology of the tropical house with its pared- down materiality, simplicity of form and fenestration, complexity of space and the re-interpretation of key tropical architectural tenants. *The site's resident tree had to be later felled during the course of construction due to the poor health of its root system.


26 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • added a digital reference
    about 5 years ago via