Liège Paradis
Paradis Tower Liège An expressive and organic landmark for Liège The tower is part of the revitalisation of the Guillemins district of Liège. One of the objectives of this is the improvement of the urban fabric of the district. As a result of the nearing completion of the HST station in this district, the city of Liège wants to improve the axis between the station and the River Meuse with new construction and modernisation projects. Thanks to its location on the bank of the River Meuse a new urban axis is created. This axis connects the station at Guillemins, Paradis Tower, the Parc de la Boverie and Médiacité. Paradis Tower thus becomes an integral part of a major urban project consisting of various parts, each with its own identity, combined in the urban fabric. It has also immediately become the highest tower in the city of Liège. At the bottom of the tower a three-storey base provides the transition from the urban fabric to the tower. This gives the Paradis Tower, despite its height, a connection with its surroundings. The expressive and organic design of the tower creates a landmark for the city of Liège: an office tower with an original design. At street level and for the inhabitants of the district, the Paradis Tower will reinforce the perspective of the esplanade. Both from the station in the direction of the Meuse River and from on the passenger bridge over the River Meuse in the direction of the station, the Paradis Tower is an important gateway to the city. The dynamic design of the Paradis Tower is a good counterfoil for the equally expressive design of the railway station on the other side of the esplanade. This creates a balance between the horizontality of the station and the verticality of the tower. With the River Meuse in the background, the design of the Paradis Tower makes you think of sails and sailing ships. The ground plan of the tower is shaped like an iron and the top is cut off diagonally, which reinforces the forceful character of the building even more. At the bottom, the tower is also cut off diagonally, accentuating the slim and dynamic élan. This creates the possibility of a sloping entrance to the building. The facade has a uniform character. Vertical facade elements are positioned on the glass outer shell. These opening parts give the tower a playful character and offer possibility of admitting more outside light into the office areas. At its top the Paradis Tower ends in a slanted top with an especially transparent character, so that the tower ends almost seamlessly. In the evenings, through the use of lighting in the top the beacon function of the tower is expressed to the fullest along the banks of the River Meuse. The Paradis Tower has 26 floors and a total surface area of 38,000 m². There is an underground car park with 3 floors. Technically, the tower is exceptionally innovative and very advanced concerning sustainability. Thus, no conventional heating is installed. Water is pumped out of the ground and heats the building by means of a heat pump in the winter. In the summer the groundwater provides the necessary cooling. In the facade the glazed surfaces are limited to 43%. Nevertheless the amount of incoming light is generous. Electricity is generated by solar panels and by a wind turbine located on the roof. As a result of this the Paradis Tower has been awarded BREEAM certification, an international reference standard that includes consideration of the impact of the building on the environment throughout the whole of its lifetime.


38 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • added a digital reference
    about 5 years ago via