LBBW Office Block

The LBBW headquarters is a forward‐looking component of the development of Stuttgart. The zero‐energy office building combines a high quality public domain with a resource‐optimised workplace.

The innovative office concept is based on the findings of the research project, Office 21 by the Fraunhofer Institute. The traditional, modular building block differs in favour of a centralised system.

The building is divided both horizontally and vertically and interconnected via an atrium ‐ the central location and communications heart of the project.

The 41,000 square metre zero‐energy office building is efficient in both its energy consumption and construction. An adaptive façade system allows light control, shading and energy optimisation. The facade consists of circular discs with integrated photovoltaic elements. By moving these elements the appearance of the building changes during different times of day. The energy‐generating facade moves
seamlessly over the structure, articulated at the roof level as a sensuous fifth facade.

Description by architects

Media

12 photos and 2 drawings

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated 84 media, updated and uploaded 13 media
    LBBW Headquaters LBBW Headquaters LBBW Headquaters LBBW Headquaters LBBW Headquaters LBBW Headquaters LBBW Headquaters LBBW Headquaters LBBW Headquaters LBBW Headquaters LBBW Headquaters LBBW Headquaters LBBW Headquaters
    about 6 years ago via OpenBuildings.com